Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Pražští záchranáři zavolali pomoc kvůli spalničkám armádu, vojáci nahradí nemocné zaměstnance

Pražští záchranáři zavolali pomoc kvůli spalničkám armádu, vojáci nahradí nemocné zaměstnance

Pražské zdravotnické záchranné službě (ZZS) vypomůže kvůli spalničkám armáda. Zatím absolvuje školení u záchranné služby deset vojáků polní nemocnice, kteří budou v případě potřeby připraveni posílit počet výjezdních jednotek. Novinářům to dnes řekl ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch. Kvůli kontaktu se spalničkami zůstávají doma dvě desítky zaměstnanců pražské ZZS a motolská nemocnice kvůli nakažení jednoho ze zaměstnanců a izolaci ostatních musela uzavřít lůžkovou část urgentního příjmu. V Česku je podle posledních informací 88 případů nakažení spalničkami, z toho 59 připadá na Prahu.

ZZS oslovila armádu z preventivních důvodů. "Ve chvíli, kdy se spalničky začaly akcentovat (...), tak bychom byli špatnými manažery, kdybychom nezačali připravovat opatření v případě, že by hygienici přikázali izolační opatření," řekl ředitel pražských záchranářů Petr Kolouch.

Výhoda pomoci od armády spočívá v tom, že jsou vojáci polní nemocnice dostatečně proočkovaní a mají vzdělání v oblasti poskytování zdravotnické péče. "Oni budou poskytovat stejnou zdravotnickou činnost, jako poskytují v době svého civilního zařazení," řekl Kolouch. Deset vojenských záchranářů, kteří byli z preventivních důvodů přeočkováni proti spalničkám, proto stačí proškolit jen o provozu záchranné služby.

Armáda spoluprací získá možnost k ověření postupů. "Je to víceméně jedno, jestli to je v polních podmínkách, nebo v podmínkách zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy. Jedná se o poskytování stejné úrovně péče," řekl brigádní generál Zoltán Bubeník.

V tuto chvíli je počet deseti vojáků dostatečný a podle Koloucha ani není nutné v tuto chvíli všechny nasadit. Nepředpokládá proto, že by bylo nutné zvýšit počet povolaných příslušníků armády. Vojáci budou druhými členy výjezdových skupin.

Spolupráce mezi pražskou ZZS a armádou potrvá od dnešního dne do 4. května, což podle Bubeníka souvisí s nařízením izolačních a preventivních opatření, než se vrátí do práce zaměstnanci nemocnice Motol a záchranáři, kteří jsou v izolaci. Do té doby bude armáda v pohotovostním režimu. Pokud by nastala podobná situace v budoucnosti, mohly by v případě nutnosti vojáci nastoupit do pomocného režimu do 48 až 72 hodin. Vojáci jsou nasazováni jen ve výjimečných situacích.

Spalničky jsou vysoce nakažlivé i v době, než se u pacientů projeví jejich první příznaky, kterými jsou horečka, rýma, kašel, slzící oči, bělavé tečky se zarudlým okolím na sliznici tváří a vyrážka. "Je potřeba hlídat jakýkoli chřipkový pocit spojený s vyrážkou, to jsou asi ty základní příznaky," dodal Kolouch. Všichni lidé, kteří volají na tísňovou linku, kteří jsou kvůli tomuto onemocnění v izolaci, by tuto skutečnost měli oznámit při hovoru s dispečerkou nebo nejpozději posádkám při příjezdu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1