Před šedesáti lety byl otevřen pražský hotel Jalta. Nejzdařilejší stavba období socialistického realismu

ČTK

bau

Pražský hotel Jalta, který byl otevřen 1. června 1958 na Václavském náměstí, zaplnil proluku po bombardování za druhé světové války. Původně to měl být hotel třetí kategorie, ale díky architektovi Antonínovi Tenzerovi vyrostla budova, která je považována za nejzdařilejší stavbu období socialistického realismu. Rozpočet stavby, o jejíž vznik se přičinil prezident Antonín Zápotocký, dosáhl výše 40 milionů korun československých. Na výzdobě se podílela řada významných výtvarníků, Jan Jiříkovský navrhl sochy na sloupech průčelí, Václav Markup vytvořil vyřezávané kruhové dřevěné schodiště.

Hotel Jalta měl v případě válečného konfliktu sloužit jako štábní centrum Varšavské smlouvy. Už v době otevření měly všechny pokoje televizor, k dispozici měli hosté také například osobní automobily Škoda 1201. Druhý suterén budovy sloužil jako prominentní protiatomový kryt, který byl vybaven i nemocnicí s operačním sálem. Podzemí také skrývá speciální nádrž na vodu, ze které by se čerpalo pro chráněné osoby a personál nemocnice. V 70. letech v budově sídlila ambasáda SRN, býval tam noční klub a později diskotéka.

Po kuponové privatizaci získala hotel Nomura Bank a cestovní kancelář Miki Travel. V roce 2003 koupila Jaltu společnost Flow East.

sinfin.digital