Prezidentští kandidáti reagují na dopis Kolínské. Většina z nich by kontroly na Hradě zrušila

adg

V září 2017 zaslala náměstkyně primátorky Petra Kolínská (SZ) otevřený dopis všem prezidentským kandidátům. Zajímalo ji, jak by se v případě svého zvolení postavili k otázce průchodnosti Pražského hradu a bezpečnostních překážek, které jsou podle jedněch nezbytné, podle jiných zcela zbytečné.

Právě ke druhé skupině se řadí i sama náměstkyně, která je přesvědčená o tom, že povinné hradní kontroly nejen že brzdí běžný denní provoz v místě, obtěžují místní i turisty a vytvářejí fronty, ale jsou i „symbolem bezdůvodné arogance moci, kterou známe z minulosti.“ V konečném efektu mají omezení podle Kolínské významný dopad i na celkovou image Prahy coby otevřeného města a vytvářejí nepodložený pocit obecného strachu a ohrožení.

K dnešnímu dni se podařilo shromáždit odpovědi pěti kandidátů. Většina z nich se shodla na tom, že prostupnost Pražského hradu by se měla výrazně zlepšit, kontroly by se podle nich měly zrušit úplně. Ve svých reakcích kladou respondenti důraz i na to, že fronty u kontrol bezpečnostní situaci spíše zhoršují.

Pro Jiřího Drahoše je znovuotevření Pražského hradu dokonce jednou z priorit. K odpovědi přiložil i krátkou koncepci „otevření hradu“, kterou by po zvolení prezidentem dále vypracoval. V ní slibuje zrušení bezpečnostních rámů a kontrol i volnou prostupnost areálu pro turisty i místní.

sinfin.digital