Šlechtovka ve Stromovce už je nahrubo opravená, teď nastoupí restaurátoři

ČTK

lup

Pražský magistrát dokončil hrubé práce na opravě Šlechtovy restaurace ve Stromovce. Nyní se chystá na odborné a památkářské práce. ČTK to řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL/Trojkoalice).

Rekonstrukce budovy začala loni v červnu. Kompletně budou opraveny vnitřní i vnější prostory, stavebníci přistavějí technické křídlo a bude obnovena restaurace. Rekonstrukci pro město dělá firma Pracom a vyjde na 123 milionů korun. Šlechtova restaurace čekala na opravu desítky let, během nichž chátrala.

"Hrubé práce jsou v podstatě hotovy a aktuálně začaly přípravy odborných a restaurátorských prací," řekl Wolf. Oproti původnímu harmonogramu je prý oprava dva až tři měsíce napřed. "Budova je zakryta vytápěným stanem, takže práce, které se přes zimu obvykle nedělají, mohly pokračovat," řekl.

Na postup dohlížejí památkáři, kteří se podílejí na průzkumech a sondách. "Určují následně směr prací. Kvůli tomu může v budoucnu dojít ke zvýšení rozpočtu. Pokud objeví vzácnou část, o které se nevědělo, může se změnit postup prací," řekl Wolf.

sinfin.digital