Sokolí mláďata z Holešovic opustila hnízdo na komíně. Lidé však stále mohou pozorovat jejich rodiče

Info.cz

Sokoli stěhovaví, kteří od minulého roku hnízdí na holešovickém komíně Pražské teplárenské, letos vyvedli tři mláďata. Ta přišla na svět na přelomu května a června, během léta mladí sokoli natrvalo vylétli z hnízda. „Jejich rodiče lokalitu nadále obývají a lze je dobře pozorovat například od metra běžným dalekohledem,“ říká ornitolog ze Skupiny na ochranu a výzkum dravců a sov Dušan Rak.

Podle Dušana Raka mohou nyní mladí sokoli být kdekoli v Evropě, protože jejich akční rádius jsou stovky kilometrů. Protože jsou však řádně okroužkovaní, může se brzy stát, že se do Prahy ozvou zahraniční ornitologové s informací, že jsou sokoli u nich.

„Tak to ostatně bylo i v případě holešovické sokolí samice. Její kroužek odhalil, že pochází z Berlína a své teritorium našla u nás. V jedné z předchozích sezon byla nalezena zraněná, ale po úspěšné rekonvalescenci a opětovném vypuštění se do metropole natrvalo vrátila,“ vysvětluje ornitolog Rak.

Běžnou praxí je, že sokoli se v prvních třech letech života „potulují“ a hledají lokalitu vhodnou pro budoucí hnízdění. Jakmile ji najdou a podaří se jim zformovat pár, usadí se.

sinfin.digital