Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Spolky, Praha i Metrostav dojednaly kompromis. Zástavba u Klamovky bude mít o budovu a patro méně

Spolky, Praha i Metrostav dojednaly kompromis. Zástavba u Klamovky bude mít o budovu a patro méně

Radnici Prahy 5, magistrátu, místním občanským spolkům a firmě Metrostav se podařilo dojednat kompromis ohledně plánované výstavby vedle parku Klamovka. Firma postaví o jeden dům méně a souhlasila se snížením tří obytných budov o jedno patro. Zvažovaná možnost odkupu pozemků magistrátem nakonec padla. ČTK podpis dohody dnes potvrdili Ilja Mráček ze Spolku za záchranu Klamovky a mluvčí Prahy 5 Jakub Večerka. Místní proti zástavbě bojují delší dobu. Součástí dohody je, že stáhnou odvolání, které podali proti územnímu rozhodnutí.

Na pozemcích na východ od parku chtěl Metrostav Development postavit devět objektů. Čtyři obytné domy měly mít sedm podlaží. Na základě dohody developer postaví o jeden obytný dům méně a budovy budou mít pouze šest podlaží. Pozemek, kde se nakonec stavět nebude, Metrostav prodá Praze 5, která tam postaví školku.

Součástí dohody je také to, že radnice podá žádost o změnu územního plánu na nižší koeficient zástavby, aby nebylo možné dodatečně dostavět další budovy. Firma se zavázala, že změnu nebude blokovat. Projekt má vydané územní rozhodnutí, místní obyvatelé proti němu loni podali odvolání. Na základě dohody spolky odvolání stáhly.

Podle Mráčka ze Spolku za záchranu Klamovky se místním sdružením podařilo zajistit si podporu všech zastupitelských klubů pro odkup pozemků magistrátem. Radní Karel Grabein Procházka (ANO), který má oblast majetku na starosti, však nakonec návrh zastupitelům nepředložil. Místním tak nezbylo než se smířit s kompromisním řešením zredukované výstavby.

Starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) ocenil přístup developera. „Podle našich informací směřuje projednání odvolání proti projektu k vydání právoplatného územního rozhodnutí. Přesto na žádost městské části a jejích občanů přistoupili zástupci společnosti k jednacímu stolu a udělali mnoho ústupků,“ uvedl. Místním se podle něj podařilo vyjednat řadu ústupků.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1