„Squatty jsou pro lidi, kterým se nechce pracovat.“ Vyklízení Kliniky odhalilo myšlení aktivistů

Adam Kotrbatý

Vyklizení autonomního centra v budově bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově budilo dopředu víc emocí, než kolik jich nakonec na místě skutečně bylo k vidění. Zásah probíhal, i vzhledem k rozvážnému postupu exekutora, až na drobné potyčky poklidně. Přesto neskončil. A o aktivistech, exekutorovi i policii vypověděl víc, než se původně čekalo.

Na sněhem posypaných ulicích před žižkovskou klinikou stojí kolem půl desáté dopoledne shluk zhruba sta lidí. Oficiálně se tu sešli, aby uspořádali happening u příležitosti Mezinárodního dne tuleňů, lachtanů a velryb. Ve skutečnosti ale chtějí blokovat vstup do budovy Autonomního sociálního centra Klinika, aby jej vlastníkem vyslaný exekutor Ivo Luhan nemohl vyklidit.

Přátelská snídaně, jak pořadatelé událost nazvali, je směsicí bizarních vystoupení, v nichž se kritizuje všechno od globálního oteplování, přes soukromé vlastnictví až po poslance ODS Václava Klause mladšího. Doprovází je hudba a přednesy textů. To vše pod hlavičkou „Rádia Tuleň“, jak aktivisté nazvali svoji produkci.

Lidé poslouchají a postávají u transparentů se vzkazy na podporu Kliniky. Nebo například toho se vzkazem „Svět lidem, ne kapitálu“. V hloučku jsou třeba i maminky s dětmi, včetně kojenců.

Okupace Kliniky nekončí. Exekutor vyklidil část budovy, aktivisté ale nechtějí odejít

sinfin.digital