Stáda ovcí, koz a skotu i letos spásají pastviny v Praze. Kde je můžete potkat?

ČTK

luš

I letos je možné od května do října v pražské přírodě potkat stáda ovcí, koz a skotu, která na pastvinách spásají trávu. Čtyři stáda ovcí a koz se pasou na chráněných územích, dvě stáda jalovic na vlhkých loukách. Pastva je ekologickým řešením údržby zeleně na špatně dostupných místech. Stáda se pohybují například v Prokopském a Čimickém údolí nebo na poldru Čihadla. ČTK to sdělil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Kvůli pastvě magistrát žádá majitele psů, aby měli v okolí pastvin psy na vodítku.

Zvířata si Praha na sezonu půjčuje od zemědělců. Ročně za pastvu ovcí a koz město platí 950.000 korun, za skot 450.000 korun. „Pastvu pro hlavní město zajišťují soukromí zemědělci, kteří také obstarávají čtyřiadvacetihodinový dohled nad stády. Pasáčci celý den stádo hlídají a také kontrolují, zda ovce spásají jen území, která jsou k pastvě skutečně určená,“ řekl Hofman.

Letos se po pražských loukách pohybují čtyři stáda ovcí a koz, v každém je zhruba 70 zvířat. Většinu tvoří ovce, které spásají traviny, a přibližně pětinou jsou zastoupeny kozy, které okusují především listy stromů a keřů. Pohybují se v Prokopském a Šáreckém údolí a v Trojské kotlině. Od konce srpna do poloviny října se budou pást v Radotínském údolí či na Třešňovce v Hrdlořezech.

Muži to dnes mají těžší než ženy, můžou za to radikální feministky a média, říká sexuolog Zvěřina

sinfin.digital