Taxikáři budou protestovat proti memorandu, které podepsali zástupci vlády a Uberu

ČTK

mst

Sdružení českých taxikářů svolalo na páteční ráno k obchodnímu centru do Čestlic u Prahy protest proti memorandu vlády a Uberu. Sdružení kritizuje přdevším to, že řidiči Uberu budou moci i nadále jezdit bez taxametrů. Taxikáři organizovali protesty proti alternativním přepravcům i v minulosti. Uber a další podobní přepravci, například Taxify, účtují své služby přes aplikace v mobilním telefonu.

Zástupci vlády v demisi a Uberu podepsali společné memorandum v pondělí. Firma se v něm zavazuje ke zřízení českého živnostenského oprávnění, které jí zatím schází. Řidiči Uberu budou muset splňovat podmínky pro běžné taxikáře včetně licence či zkoušky z místopisu. Uber také slíbil, že bude státu poskytovat data o jízdách řidičů kvůli výběru daní a že zajistí zavedení elektronické evidence tržeb.

Podle Sdružení českých taxikářů ale Uber stále nebude podléhat tak přísným podmínkám jako běžní taxikáři. Sdružení označilo memorandum za paskvil likvidující v Česku taxislužbu s taxametrem. "Memorandum považujeme za pokus vlády vytvořit z části taxislužby jakéhosi kočkopsa, který se vymkne kontrole, zatímco ta zbylá bude přísně regulovaná a kontrolovaná," uvedlo sdružení.

Kvalitní jídlo léči rakovinu i deprese, musíte hodně obětovat a změnit život, říká lékař Jan Šula

sinfin.digital