Tisíce lidí prošly v růžovém průvodu proti rakovině prsu Prahou

ČTK

lup

Tisíce lidí s růžovými balónky a tričky se dnes v Praze zúčastnily pochodu proti rakovině prsu. Smyslem růžového průvodu je podpořit ženy, které bojují s rakovinou prsu, a zvýšit povědomí veřejnosti o možnostech prevence. Během 18 let, kdy se pochod koná, se na boj proti nemoci získalo více než 110 milionů korun, řekla novinářům Alena Pytlíčková ze společnosti Avon, která akci organizuje.

"Za 18 let jsem předali přes 110 milionů korun. Naším klíčovým projektem Za zdravá prsa zlevňujeme vyšetření na mamografu nebo sonografu, protože cena toho vyšetření je často důvodem, proč na něj ženy nechodí," uvedla Pytlíčková. Dodala, že zkušenost s rakovinou prsu má každá osmá žena.

Účastníci pochodu se sešli na Staroměstském náměstí, odkud přesně v poledne vyšli na přibližně tříkilometrovou trasu. Přibližně po hodině první lidé dorazili do cíle na ostrově Štvanice. Vstupenkou na koncert a doprovodný program na Štvanici je tradičně tričko. Návrhářka Klára Nademlýnská pro letošní ročník připravila růžovou variantu pro ženy a šedivou pro muže, k dostání byla také dětská verze.

Krize na FAMU: rektor návrh na odvolání děkana Holého nepřijal. Klusák: ohýbá pravidla jako Zeman

sinfin.digital