Třetina pražských investic má jít každý rok na dopravu. Do roku 2030 to bude 112 miliard korun

ČTK

lup

Na rozvoj dopravy v Praze by mělo do roku 2030 jít 112 miliard korun. Vyplývá to z takzvaného plánu udržitelné mobility, který město poslední tři roky připravuje a zastupitelstvo by ho mělo schválit v září. Novinářům to sdělil náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Na dopravu by mělo každý rok jít 35 procent z celkových investic města. Finančně zapojit by se podle náměstka měl i stát.

Návrh plánu zahrnuje takzvaný zásobník projektů, ve kterém je více než 400 návrhů za celkovou částku 340 miliard korun. Z nich tým, který plán připravuje, vybral 240 nejdůležitějších, které si město s ohledem na finance bude moci dovolit.

Částka 112 miliard, kterou by město mělo v dalších dvanácti letech do oblasti dopravy investovat, vychází z rozpočtových výhledů a zhodnocení možných půjček. Podle náměstka jde o konzervativní odhad. "Osobně si myslím, že ve finále to bude více peněz," uvedl. Dodal, že celou částku by nemělo hradit město, ale zapojit by se měl i stát a peníze z evropských fondů.

Kandidát na primátora Nacher: Je to životní výzva. Oproti Krnáčové víc naslouchám a komunikuji jinak

sinfin.digital