Trolejbus se vrací do Prahy. Od července začne jezdit z Palmovky do Letňan

ČTK

luš

V Praze začne od 1. července jezdit pravidelná trolejbusová linka číslo 58. Pojede z Palmovky do Letňan. ČTK to potvrdil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Dopravní podnik (DPP) elektrobus s trolejí testoval v minulých měsících na lince 140. Vůz je při cestě do kopce Proseckou ulicí nabíjen z troleje.

„Je to pokračování testovacího provozu, teď to ale bude linka MHD. Vyjede denně v intervalu 60 minut,“ řekl Drápal. Podle zákona jde o trolejbus, přestože vůz část cesty jede na baterii bez připojení na trolejové vedení.

DPP už v minulosti testoval elektrobusy několikrát, nikdy ale nešlo o vozy, které by se na své trase připojovaly k troleji. Testovalo se loni, předloni i v roce 2014. Tehdy ale vůz ujel na jedno nabití málo kilometrů.

V hlavním městě vyjel první trolejbus před více než 80 lety, přesně 9. srpna 1936. První linka vyjela od tramvajové vozovny Střešovice a trolejbusy jezdily v Praze přes 30 let. Poslední vyrazil od vinohradské Orionky v neděli 15. října 1972.

sinfin.digital