Tropická Praha: V ulicích jsou znovu kropící vozy, za den použijí skoro 700 kubíků vody

ČTK

raz

Pražské ulice v horkých dnech ochlazují kropicí vozy Pražských služeb. Od 28. května, kdy letos vyjely poprvé, kropily silnice už 22 dní. Loni ochlazovaly město od května do konce srpna celkem 16 dní. Cisterny vyjíždějí do ulic vždy, když teploty tři dny po sobě přesáhnou 25 stupňů Celsia. ČTK to sdělil Petr Jansa z Technické správy komunikací (TSK). Pro tento týden slibují meteorologové vysoké teploty, mají dosáhnout až 37 stupňů.

Denní spotřeba vody je zhruba 660 metrů krychlových. Na jedno naplnění osvěží jeden vůz průměrně 17 kilometrů pražských ulic. Za 22 dní, kdy letos skrápěly cisterny ulice, ujely celkem 12.700 kilometrů. Náklady na jeden den kropení a mlžení jsou zhruba 869.000 korun.

Kropení a mlžení je součástí každoroční letní údržby komunikací. "Důvodem je nejen osvěžení klimatu, ale především snížení prašnosti a intenzity přízemního ozonu," uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. V tyto dny, kdy teploty přesahují 30 stupňů Celsia, pomocí kropení a mlžení ochlazují vozovky na území centrální Prahy a přilehlých městských částí.

sinfin.digital