V Praze by mohlo v roce 2030 chybět až padesát tisíc bytů. Důvodem je pomalé povolování bytové zástavby

ČTK

sto

Praha má problém s pomalým tempem povolování bytové zástavby. V hlavním městě by tak v roce 2030 mohlo chybět až padesát tisíc bytů. Od roku 2010, kdy se povolování výrazně zpomalilo, je v průměru povolováno jen 3500 bytů za rok namísto plánovaných 6000. Vyplývá to ze studie Sdružení pro architekturu a rozvoj (SAR), jejíž výsledky dnes zveřejnilo na tiskové konferenci.

„V realitě se povolování běžného bytového domu prodloužilo v poslední době na neskutečných deset let a více. Přitom vlastní realizace je jen skutečnou třešinkou na dortu a trvá asi jeden a půl roku,“ uvedl majitel developerské firmy Central Group Dušan Kunovský, jeden ze zakládajících členů sdružení. Podle údajů Světové banky je Česko v délce povolovacího procesu na 127. místě na světě.

Podle údajů Českého statistického úřadu za poslední dva roky zahájily v Praze stavební firmy stavbu 4194 bytů v bytových domech. Praze patřilo v zahájené bytové výstavbě v rámci Česka na konci loňského roku 34 procent. Před dvěma lety to byly více než dvě třetiny. Podle studie poradenské společnosti KPMG byl v Praze loni počet vydaných stavebních povolení oproti srovnatelným městům v sousedních zemích výrazně nejmenší. V Mnichově, Hamburku nebo Budapešti byl zhruba pětkrát vyšší, ve Vídni a Varšavě dokonce sedmkrát vyšší. Z těchto měst žije nejvíce obyvatel ve Vídni, ovšem pouze o 40 procent více než v Praze.

Zeman vystřelil z Aurory, musíme říct dost. Mlčení k vraždě novinářů je rudá kontrolka, říká Fischer

sinfin.digital