Zábrany proti teroristům na Staroměstském náměstí jsou k ničemu, ukázal test

Martin Bartkovský

Stály desítky tisíc a mají bránit teroristům v autech a náklaďácích v najíždění do davu. Betonové bloky vyrostly na Staroměstském náměstí a zatím sklízejí od lidí kritiku. Lidem vadí nízká účinnost těchto protiopatření i vzhled, který v památkově jinak ostře sledované lokalitě působí ve svém žluto-černém provedení jako pěst na oko. Test německé rozhlasové stanice Mitteldeutscher Rundfunk navíc prokázal, že ani silnější bloky rozjetý kamion nezastaví. Podívejte se na video.

Záběry z francouzského Nice, německého Berlína či švédského Stockholmu, na kterých útočníci zabíjí nevinné oběti pomocí kradeného nákladního vozu, zasely strach do všech obyvatelů Evropy. Není proto divu, že se pověřené orgány rozhodly konat.  Policie požádala a magistrát vyhověl. Staroměstské náměstí tedy od minulého týdne střeží betonové kvádry.

Je to ale opravdu nutné? Navíc je mezi nimi nechán dostatečný prostor, aby projelo například osobní auto či malá dodávka, jak denně dokazují vozy technických služeb či koňské povozy. Spíše než obranný prvek tak city bloky plní roli předražené lavičky.

sinfin.digital