Změny v pražské MHD: Studentské jízdné za korunu denně, upravené intervaly metra i jízdenky na splátky

ČTK

mst

Pražský magistrát od září zlevní jízdné pro studenty z 1200 Kč za pět měsíců na 365 Kč ročně. Zároveň zkrátí víkendové intervaly na linkách metra B a C a z Ládví do Letňan; na trase C pak nově pojedou od 09:00 do 19:00 všechny soupravy. Změny vyjdou město na více než 100 milionů korun, přesná částka ale zatím není známa.

Snížení ceny jízdného se bude týkat studentů od 15 do 26 let. „Když se podíváme na balík černých pasažérů, často jsou to mladí lidé, studenti. Myslím si, že je lepší, než aby byli zatíženi neřešenými pokutami a exekucemi, tak aby se naučili legálně jezdit MHD,“ řekl Dolínek. Druhým důvodem ke snížení jízdného je podle něj růst životních nákladů. „Studenti mají především studovat a ne neustále vydělávat,“ dodal.

Výpadek ze zlevněného jízdného by mohl být až 300 milionů. „Já jsem životní optimista. Při zlevnění ročního kuponu se tehdy čekal výpadek 750 milionů a bylo to 120 milionů, tady to bude obdobné. Výpadek čekáme nižší,“ řekl Dolínek. Zároveň odmítl, že by ke změně mělo dojít kvůli podzimním komunálním volbám.

Jsem všechno, co Češi nenávidí. Počítám s tím, že mě můžou zavraždit, říká kněz Tomáš Halík

sinfin.digital