Značení omezující kola budou umístěna do konce měsíce. Do té doby je nelze vymáhat

ČTK

nek

V centru Prahy začala Technická správa komunikací (TSK) umisťovat značení, zakazující jízdu cyklistů mezi 10:00 a 17:00 ve vybraných pěších zónách. Značení se objevuje postupně a jeho instalace potrvá do konce měsíce. Až po kompletním dokončení bude možné začít s jeho vymáháním. ČTK to sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Omezení kol, které prosadilo vedení Prahy 1, se bude týkat zejména oblasti kolem spodní části Václavského náměstí, náměstí Republiky a Staroměstského náměstí.

Značení se podle Liškové umisťuje postupně v návaznosti na dopravní situaci. Na stávající značky se doplňuje informace o omezení, kromě toho je potřeba upravit i okolní značení, například vymezení cyklotras, jednosměrky, vodorovné značení namalované na silnicích a podobně. Změny se týkají téměř stovky míst a na mnoha z nich je nutné počkat na noční hodiny, kdy není takový provoz chodců a aut, uvedla Lišková.

Podle mluvčí se nyní pracuje na hlavních trasách, jako je Jungmannova ulice, Na Příkopě nebo Staroměstské náměstí. „Pak se budou ještě doznačovat žluté naváděcí cedule na cyklostrasy,“ sdělila. Dodala, že téměř všechny práce spočívají v úpravě stávajících značek a nových se umisťuje minimum, pouze v oblastech, kde zatím značení nebylo nebo bylo poškozené.

Omezení zatím nelze vymáhat, a to až do doby, kdy bude kompletní. „V průběhu dne se značení zadává do systému. Až my uvidíme, že značení je kompletní, tak se udělá poslední kontrola a dá se vědět odboru dopravy Prahy 1 a městské policii,“ vysvětlila Lišková.

sinfin.digital