Známe pozadí tajného hlasování pražských radních. Daňové poplatníky stálo desítky milionů

urm

Tajné hlasování pražské rady, o němž média před časem informovala, má poměrně dramatické pozadí. Členové pražské koalice složené z Pirátské strany, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu, která si za cíl mimo jiné původně vytknuli i transparentnost, se tak snažili odvrátit případné trestní stíhání, jež by jim mohlo hrozit v souvislosti s projektem na opravu Libeňského mostu. Čáru přes rozpočet jim ovšem udělala Hana Marvanová ze Spojených sil pro Prahu. Ta žádala, aby její hlas byl v zápisu uveden i s jejím jménem.

Autorem tajného hlasování je podle informací INFO.CZ náměstek primátora Petr Hlubuček (rovněž Spojené síly pro Prahu). Podle důvěryhodného zdroje, který se jednání účastnil, to byl také on, kdo se nechal v zápise dodatečně označit za toho, kdo se zdržel hlasování. Kvůli tomu momentálně čelí pražská koalice tlaku opozice, jelikož ta to považuje za falšování úředního zápisu.

Marvanové se údajně nelíbilo, že projekt na opravu Libeňského mostu je připravený ve spěchu a neměla čas jej pořádně prostudovat. V pátek jej takzvaně dostala na stůl a v pondělí o něm měla rozhodovat. Záchrana Libeňského mostu navíc už byla schválena předešlým vedením Prahy, jeho rozhodnutí nyní radní zrušili a rychle vybrali jiné řešení.

sinfin.digital