Zřícená lávka v Troji: Její zbytky můžou kdykoliv spadnout, jeden člověk je v umělém spánku

ČTK

raz

Pražská primátorka Adriana Krnáčová chce přezkoumat poslední posudek, který hodnotil stav lávky v Praze-Troji. Je starý tři týdny a na riziko neupozornil. Zřícenou lávku nahradí provizorní most, velmi brzy bude v provozu i přívoz. Uvedl to po dnešním jednání primátorky s Technickou správou komunikací a dalšími lidmi její poradce Martin Vodička. Po pádu lávky zůstávají zranění čtyři lidé, dva z toho vážně. 

Nehodu nejhůře odnesli šedesátiletý muž a o tři roky starší žena. Oba mají mnohačetná zranění, muže uvedli záchranáři do umělého spánku a napojili ho na plicní ventilaci. Další muž ve věku 43 let má pohmožděná záda, čtyřiatřicetiletý muž si poranil nohu a zápěstí. Všichni zranění skončili v nemocnicích.

Lávka dlouhá 260 metrů, která vede od Trojského zámku na Císařský ostrov, spadla kolem 13:30. Větší část lávky se propadla do řeky, zbytky poškozené konstrukce zůstaly na obou pilířích. Místo zkoumá statik.

Pražští hasiči pátrali v ledové Vltavě po možných dalších zraněných. Prohledali oblast půl kilometru po proudu a zpočátku jim pomáhali i kanoisté z nedaleké loděnice. V 16:15 však hasiči akci ukončili, aniž by někoho dalšího našli. Jejich mluvčí Martin Kavka ČTK řekl, že část hasičů na místě zůstala, aby byla k dispozici statikovi a policejním vyšetřovatelům - například kvůli převážení člunem ke zřícené konstrukci.

Jak šel čas s Trojskou lávkou: Její předchůdkyně neustála povodně, směli na ní jen chodci

sinfin.digital