Zvířata tu nemáme kvůli byznysu, říká šéf pražské zoo Miroslav Bobek

Ačkoli je ředitel pražské zoologické zahrady nyní spíše manažerem než zoologem, kontaktu se zvířaty má stále dost. Když přijdou novináři, hned ví, že jim obyčejný portrét nebude stačit. Při našem rozhovoru padla volba na lachtaního samce Melouna, který svého ředitele během focení zkušeně líbal na tvář. „Zas budu cítit rybinou,“ usmívá se Miroslav Bobek, který svou nejbližší budoucnost vidí v zoo, v té pozdější však nevylučuje politické angažmá.

Pražská zoo se pravidelně řadí mezi nejlepší zahrady na světě, každým rokem se také zvyšuje návštěvnost. Jde to ruku v ruce s ekonomickou výnosností?

Peníze ze vstupného jsou pro nás zásadním zdrojem příjmů a naše soběstačnost se každým rokem zvyšuje. Navíc je tu akce dvoukoruna ze vstupenky; tyto peníze pak magistrát uvolňuje na takzvané in situ projekty, což jsou programy na ochranu ohrožených druhů v oblastech jejich výskytu. Já bych časem chtěl sumu zvýšit, protože projekty na ochranu biodiverzity jsou pro moderní zoologické zahrady prioritním úkolem.

Opravy dálnice D1 se protáhnou do roku 2021. Za zdržení mohou dle Ťoka zelení aktivisté

sinfin.digital