Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

ČNB odebrala záložně WPB Capital licenci nezákonně, rozhodl soud

ČNB odebrala záložně WPB Capital licenci nezákonně, rozhodl soud

Česká národní banka pochybila, když v roce 2014 odebrala licenci záložně WPB Capital. Podle soudu šlo o nepřiměřený zásah, sdělil dnes ČTK mluvčí představenstva WPB Capital Martin Jaroš. Městský soud v Praze o žalobě záložny na rozhodnutí bankovní rady rozhodl v pátek, potvrdila ČTK mluvčí soudu Markéta Puci. ČNB má nyní postup vůči WPB Capital přehodnotit. 

„Rozhodnutí správního orgánu soud při jednání v pátek 15. června zrušil a vrátil správnímu orgánu k novému jednání,“ řekla ČTK Puci. Další odůvodnění neuvedla s tím, že rozsudek zatím není sepsaný. Lhůta je do měsíce. O dalším postupu ve správním i soudním řízení včetně podání kasační stížnosti ČNB rozhodne až po doručení rozsudku, sdělila ČTK Denisa Všetíčková z tiskového oddělení centrální banky.

„Městský soud v Praze po provedeném dokazování konstatoval, že ČNB zvolila vůči WPB Capital nesprávný postup, když odnětí licence bylo nepřiměřeným zásahem. Soud též označil okolnosti správního řízení a zejména s tím souvisejícího předběžného opatření za pochybné. Argumentace ČNB ve správním rozhodnutí i v řízení před soudem byla shledána nepřesvědčivou a soud při zdůvodnění svého rozhodnutí poukázal i na závažná pochybení při vedení správního řízení,“ uvedla WPB. Představitelé záložny nyní hodlají provést hloubkovou analýzu stavu družstva, které v posledních letech spravoval centrální bankou dosazený likvidátor Jiří Švihla.

 

Žaloba záložny poukazovala také na podjatost tehdejších pracovníků ČNB, zejména viceguvernéra Vladimíra Tomšíka. Podle záložny se Tomšík koncem roku 2013 opakovaně setkával s bývalým členem WPB Pavlem Petrovičem, který usiloval o zničení záložny a ovládnutí jejího majetku.

WPB se dostala do problémů v roce 2013 a o rok později v červnu přišla o licenci. Odnětí licence ČNB zdůvodnila tím, že záložna uměle navyšovala kapitál z peněz záložny poskytnutých formou úvěrů, nabývala nedovolené typy cenných papírů a obcházela limit angažovanosti. Podle dnešního vyjádření WPB mělo družstvo v roce 2012 bilanční sumu kolem 5,4 miliardy korun a vykázalo zisk před zdaněním 116 milionů korun. Podle údajů v Obchodním rejstříku čistý zisk za rok 2012 dosáhl 91,5 milionu korun.

 

Garanční systém finančního trhu po odebrání licence následně zajistil výplatu 2,799 miliardy korun mezi 6898 klientů, kteří měli podle zákona nárok na výplatu náhrady vkladu. Klienti zkrachovalé záložny měli poslední možnost podání žádosti o výplatu peněz, které měli uložené v kampeličce v době jejího pádu, do 16. října loňského roku. Pro fond byla výplata náhrad vkladů klientům záložny WPB Capital čtvrtou nejvyšší výplatou v historii.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1