Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Anglie postoupila do čtvrtfinále. Trénování penalt se vyplatilo, pochvaluje si trenér

Anglie postoupila do čtvrtfinále. Trénování penalt se vyplatilo, pochvaluje si trenér

Fotbalisté Anglie na mistrovství světa poprvé zvládli svou neoblíbenou disciplínu penaltový rozstřel a přes Kolumbii postoupili do čtvrtfinále. Podle trenéra Garetha Southgatea i jeho hráčů se Albionu vyplatilo usilovné studium a trénovaní pokutových kopů.

Angličané v rozstřelech vypadli na světových šampionátech v letech 1990, 1998 i 2006, ale v úterý v Moskvě černou sérii utnuli. Z pěti exekutorů neuspěl pouze Jordan Henderson, zatímco na druhé straně Mateus Uribe trefil břevno a dalšího Kolumbijce Carlose Baccu vychytal v poslední sérii brankář Jordan Pickford.

„Rozstřely jsou těžké. Dlouho a usilovně jsme řešili, jak v nich uspět. Studovali jsme techniku, chování týmu i roli brankáře. Hráči zůstali klidní a uspěli. Je to pro nás výjimečný moment,“ řekl Southgate po zápase, který v normální hrací době i po prodloužení skončil 1:1.

Penaltový dril ocenili i angličtí hráči. „Penalty jsme cvičili po dlouhých trénincích, kdy jsme už byli všichni unavení, ale já všem klukům věřil,“ uvedl Kieran Trippier. „Neúnavně jsme na nich pracovali. Kouč nám opakoval, že to není jenom o štěstí, ale o umění zvládnout tlak. Trenérský tým studoval penalty týdny a vyplatilo se to,“ doplnil další obránce Harry Maguire.

Anglický kapitán Harry Kane proti Kolumbii proměnil dokonce dva pokutové kopy. Před rozstřelem uspěl i v 57. minutě, kdy potrestal faul Carlose Sáncheze. „Penalty pro nás byly po léta strašné a samozřejmě jsme na to mysleli. Mám radost, že jsme se zvedli v pravou chvíli. Jsem na všechny hrdý,“ prohlásil kanonýr Tottenhamu a s šesti góly nejlepší střelec ruského turnaje.

Southgate ocenil, že jeho svěřence nepoložila vyrovnávací branka Yerryho Miny z třetí minuty nastavení. „Ukázali jsme odolnost, když jsme se vrátili po obrovském zklamání. Všichni si zaslouží velkou poklonu,“ konstatoval sedmačtyřicetiletý kouč.

„Máme mladý tým, ale v zápase s Kolumbií jsme se hodně naučili a myslím, že i vyrostli. Jsme ve skvělé pozici a může to být ten okamžik, který nás na turnaji posune daleko,“ přidal Kane.

Angličané postoupili do čtvrtfinále MS poprvé od roku 2006 a v sobotu vyzvou Švédsko, které porazili jen ve dvou z posledních 15 utkání. „Čtvrtfinále je skvělé a zasloužili jsme si ho, ale ještě nechceme jet domů. Švédsko je další tým, proti němuž nemáme dobrou bilanci a dlouho jsme ho podceňovali,“ upozornil Southgate.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1