Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Anglie zlomila své penaltové prokletí. Porazila Kolumbii a je ve čtvrtfinále

Anglie zlomila své penaltové prokletí. Porazila Kolumbii a je ve čtvrtfinále

Posledními čtvrtfinalisty mistrovství světa v Rusku se stali fotbalisté Anglie. V dnešním osmifinále v Moskvě porazili Kolumbii 4:3 v penaltovém rozstřelu, který v historii šampionátů zvládli poprvé. V normální hrací době i po prodloužení skončil zápas 1:1. Dalším soupeřem výběru trenéra Garetha Southgatea bude Švédsko.

Anglie měla zápas od začátku pod kontrolou, ale převahu dlouho nedokázala gólově vyjádřit. Dočkala se až v 58. minutě, kdy Kanea fauloval Carlos Sánchez, anglický útočník sám proměnil nařízenou penaltu a šestým gólem si upevnil první místo v pořadí střelců. Kolumbie ale ve třetí minutě nastavení vyrovnala, když se po rohu prosadil stoper Yerry Mina. V prodloužení gól nepadl a v penaltovém rozstřelu rozhodl o výhře 4:3 Eric Dier.

První poločas patřil Anglii, která ale územní převahu dokázala proměnit pouze v minimum šancí. Nejprve Kane hlavičkoval nad branku a ve 42. minutě z přímého kopu vystřelil vedle Trippier. Kolumbie, které opět chyběla největší hvězda Rodríguez, zahrozila až v samém závěru, ale Quintero trefil jen připraveného gólmana Pickforda.

Po přestávce se obraz hry nezměnil a v 58. minutě se Anglie ujala vedení. Carlos Sánchez fauloval Kanea, který poté ranou doprostřed branky proměnil nařízenou penaltu. Anglický útočník si tak šestým gólem upevnil vedení v tabulce střelců šampionátu.

Anglie nadále kontrolovala zápas a pomáhal ji k tomu i nervózní výkon Kolumbijců, kteří často faulovali a sbírali žluté karty. Jihoameričané dokázali zahrozit až v 82. minutě po Walkerově chybě, ale Cuadrado po brejku zamířil v dobré pozici nad břevno.

Kolumbie poté soupeře zatlačila a v nastavení se dočkala vyrovnání. Gólman Pickford vyrazil dalekonosnou ránu Uribeho na roh a po něm se hlavou prosadil stoper Mina, pro kterého šlo už o třetí branku na šampionátu. Jihoameričané ožili a aktivní byli i v prodloužení.

 

Největší šance nastavené půlhodiny si ale připsala Anglie. Střídající Rose prolétl kolumbijskou obranou a jen těsně minul vzdálenější tyč. Když po rohovém kopu v ideální pozici neuspěl ani hlavičkující Dier, zamířil zápas do penaltového rozstřelu, který Anglie na světové scéně ještě nikdy nezvládla. Neuspěla v něm v letech 1990, 1998 ani 2006.

A kousek od vyřazení byla i tentokrát. Jako první totiž neproměnil na konci třetí série Henderson a Uribe mohl poslat Kolumbii do vedení 4:2, jenže trefil břevno. Vzápětí vyrovnal Trippier, a když po něm neuspěl ani Bacca, rozhodl Dier o první výhře Anglie ve vyřazovací části velkého turnaje od roku 2006. Tehdy si také naposledy zahrála čtvrtfinále mistrovství světa.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1