Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Češi neuspěli. Biatlonové MS bude místo Nového Města hostit německý Oberhof

Češi neuspěli. Biatlonové MS bude místo Nového Města hostit německý Oberhof

Biatlonové mistrovství světa v roce 2023 se v Novém Městě na Moravě neuskuteční. Ve volbách na kongresu Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v Poreči dostala přednost kandidatura německého Oberhofu. Šampionát v roce 2021 uspořádá slovinská Pokljuka, která byla jediným uchazečem o tento termín.

Delegáti IBU dnes v Chorvatsku zvolili tradiční německé středisko poměrem hlasů 28:21. Oberhof uspořádal souboje o světové medaile v roce 2004. Novoměstský areál, dějiště MS z roku 2013, se neúspěšně ucházel i o šampionát 2019, který se uskuteční v Östersundu.

Oberhof byl před volbou velkým favoritem, a tak v Novém Městě na Moravě nebyli výsledkem nijak zvlášť zklamáni. Starosta Michala Šmarda (ČSSD) řekl ČTK, že hlavní je mít v kalendáři světové poháry. „Samozřejmě, že mistrovství je vždycky vyznamenání. V roce 2013 to byl pro město velký zlom. Myslím si, že jsme uspořádali jedno z nejkrásnějších mistrovství, jaké v historii bylo. Když nevyšel tenhle termín, tak vyjde příští,“ řekl ČTK Šmarda. Jeho město se zřejmě bude ucházet o šampionát v roce 2024.

Biatlonový šampionát podle něho významně pomohl všem podnikatelům ve městě i širším okolí. "Kraj je od té doby známější, lidé sem víc jezdí, myslím si, že se tady podniká líp. Z tohoto hlediska je rozvoj vidět na každém kroku," řekl Šmarda.

Hostitelem příštího kongresu IBU byla v Poreči vybrána Praha. V české metropoli se delegáti sejdou v roce 2020.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1