Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Čeští bojovníci MMA podruhé zamíří do O2 Arény. Předtím naverbovali fanoušky do registru dárců kostní dřeně

Čeští bojovníci MMA podruhé zamíří do O2 Arény. Předtím naverbovali fanoušky do registru dárců kostní dřeně

Elitní bojovníci ve stylu MMA (Mixed Martial Arts) Karlos Vémola a Patrik Kincl před svým čtvrtečním zápasem v kleci v O2 Aréně uzavřeli unikátní sázku. A jdou v ní doslova až na dřeň. Oba se vsadili o to, kolik svých fanoušků dokáží přimět ke vstupu do registru do dárců kostní dřeně. A jak Kincl, tak Vémola šli příkladem.

Čtvrteční zápas obou bojovníků bude hlavním bodem večera programu v O2 Aréně, ještě předtím ale Vémola s Kinclem uzavřeli neobvyklou sázku. Vyzvali svoje fanoušky, aby vstoupili do registru dárců krvetvorných buněk a v případě potřeby tak zachránili lidský život. Celkem díky nim počet potenciálních dárců vzrostl o 57 lidí.

„Vyzval jsem všechny svoje fanoušky, aby nejen na akci ale také i v budoucnu vstoupili do Českého registru dárců kostní dřeně IKEM. Jsem rád, že se díky nám rozrostou řady registru o příznivce českého MMA. Má to smysl,“ podotýká bojovník Patrik Kincl.

I díky bojovníkům tak počet potenciálních dárců zvýšil, celkem v polovině června bylo v registru téměř 30,5 tisíce lidí. „To je to nejmenší, co jsme mohli pro nemocné udělat,“ dodává Karlos Vémola.

Spoluorganizátorem projektu „Boj na dřeň“ je i Nadační fond Kapka naděje, se kterým Český registr dárců krvetvorných buněk IKEM dlouhodobě spolupracuje. Společně se snaží aktivně pomáhat co nejvíce dětským pacientům, kteří trpí některým typem leukémie a poruchou krvetvorby.

„Jsem rád, že se nám podařilo společně s týmem XFN uspořádat tuto kampaň, na jejímž konci bude nejen větší povědomí o důležitosti Českého registru dárců krvetvorných buněk IKEM, ale také jeho rozšíření o příznivce českého MMA,“ zhodnotil Jan Fischer, ředitel Nadačního fondu Kapka naděje.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1