Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Comeback Koukalové? Myslím, že v příští sezoně závodit nebude, říká Hamza

Comeback Koukalové? Myslím, že v příští sezoně závodit nebude, říká Hamza

Olympijské medaile, absence hvězdné Koukalové, úspěchy i pády. Český biatlon zažil v letošní sezoně téměř vše. A to ještě zdaleka nemusí být konec. Ve funkci šéftrenéra končí Ondřej Rybář, o změně uvažuje i kouč žen Zdeněk Vítek. Hlavní otázky se však točí kolem největší hvězdy Gabriely Koukalové. „Upřímně si myslím, že závodit příští sezonu nebude,“ říká šéf svazu Jiří Hamza.

Problémy s lýtky, psychická i fyzická vyčerpanost… To vše stojí za tím, za tím, že Gabriela Koukalová vynechala celou letošní olympijskou sezonu. I když sama přiznala, že se k biatlonu chce vrátit, datum, kdy se tak stane, zůstává hodně nejisté. V comeback vítězky Světového poháru z roku 2016 doufá i její manažer Jiří Hamza.

„Návrat Gábiny? To teprve uvidíme, budoucnost ukáže. Všechno je otevřené, ale upřímně si myslím, že závodit v příští sezoně nebude,“ uvedl pro Radiožurnal Hamza.



Že problémy dvojnásobné olympijské medailisty nejsou jen fyzického rázu, potvrzují i jeho další slova. "Gabča si dává až do května úplné volno, jednou za 14 dní si zavoláme nebo napíšeme mail. Situace tam není nová. Myslím, že se Gabča musí dát do pořádku fyzicky i psychicky. Myslím, že chce na biatlon na chvíli zapomenout, nemá smysl to lámat přes koleno," pokračuje šéf biatlonového svazu.

Více na iSport.cz

Gabriela Koukalová přiznala anorexii. Podrobnosti čtěte zde>>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1