Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Fotbalisté Chorvatska přizvali ke gólové oslavě fotografa, vznikly unikátní snímky

Fotbalisté Chorvatska přizvali ke gólové oslavě fotografa, vznikly unikátní snímky

Vítězná trefa Maria Mandžukiče v prodloužení semifinále mistrovství světa proti Anglii přinesla slávu nejen chorvatskému fotbalu, ale i fotografoviagentury AFP Yurimu Cortezovi. Mexického reportéra slavící Chorvaté za brankovou čarou doslova zavalili a on díky tomu pořídil unikátní fotografie.

Mandžukič se po vstřelení gólu na 2:1 ve 109. minutě středečního zápasu rozběhl slavit za brankovou čáru, kde mají za reklamními bannery tradičně své místo fotoreportéři. Na útočníka Juventusu následně naskákali jeho nadšení spoluhráči a Cortez se znenadání ocitl pod nimi.

„Zrovna jsem si vyměnil objektiv na foťáku, když na mě naběhli. Popadali přese mě. Byl to bláznivý moment, byli radostí úplně bez sebe. Až pak si všimli, že ležím pod nimi,“ vyprávěl Cortez, jenž se po incidentu stal nečekaným objektem zájmu svých novinářských kolegů.

Na neobvyklou situaci zareagoval mexický fotograf jako profesionál a pokračoval ve focení. Díky tomu získal z bezprostřední blízkosti cenné snímky slavících hráčů i těch, kteří mu pomáhali zpět na nohy. „Ptali se mě, jestli jsem v pořádku. Jeden z nich mi podal objektiv a Domagoj Vida mě políbil,“ popisoval Cortez.

Díky nenadálé slávě si mohl fotograf dokonce prodloužit pobyt v Rusku, odkud dnes brzy ráno odlétal domů do Mexika. „Říkal jsem mu, že by měl letět až později, protože ta událost vyvolala velký ohlas a telefon neustále vyzváněl. Ale už se chystal nastoupit na palubu letadla,“ uvedl šéfkoordinátor agentury AFP na šampionátu Vincent Amalvy, jenž chtěl Corteze poslat na nejbližší trénink Chorvatů. „Ale myslím, že v Mexiku ho po příletu čeká další kolo rozhovorů pro televize a jiná média,“ dodal s úsměvem.

Chystáte se na dovolenou do Chorvatska? Tipy na vhodnou cestu, ubytování i prověřené rady jak ušetřit najdete zde>>>

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1