Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Fotbalové mistrovství se rozhodne mezi evropskými celky. Belgie vyřadila favorizované Brazilce

Fotbalové mistrovství se rozhodne mezi evropskými celky. Belgie vyřadila favorizované Brazilce

Fotbalisté Belgie ve čtvrtfinále mistrovství světa v Rusku vyřadili největšího favorita na zlato Brazílii. "Rudí ďáblové" v Kazani porazili pětinásobné světové šampiony dvěma brankami v první půlhodině 2:1 a poprvé od roku 1986 a celkově podruhé postoupili na MS do bojů o medaile. V semifinále Belgičané vyzvou v úterý Francii.

"Rudé ďábly" poslal ve 13. minutě do vedení jedenáctým vlastním gólem letošního světového šampionátu Brazilec Fernandinho a pojistku přidal v 31. minutě po rychlém brejku Kevin de Bruyne. V 76. minutě už jen snížil střídající Renato Augusto.

Brazílie utrpěla první porážku po 15 zápasech a na mistrovství světa od triumfu v roce 2002 počtvrté za sebou zůstane bez medaile. Historicky nejúspěšnější celek MS potřetí z posledních čtyř šampionátů skončil ve čtvrtfinále. Belgie naopak vyhrála i pátý duel na turnaji a protáhla sérii bez porážky na 24 utkání.

Na mistrovství tak zůstaly ve hře už jen evropské celky. Ani jeden tým z Jižní Ameriky nepostoupil do semifinále MS popáté v historii.

Brazílie začala souboj dosud neporažených celků v Rusku aktivněji a v osmé minutě měla blízko k vedení. Centr z rohu propadl až k Silvovi, který zasáhl míč stehnem a vysoký oblouček skončil na tyči.

Za pět minut otevřeli po standardní situaci skóre Belgičané. Na Chadliho centr z rohového kopu na bližší tyči naskakoval Kompany a bránící Fernandinho si od ramena nešťastně srazil balon do sítě.

Před ním se trefil do vlastní branky na mistrovství světa z Brazilců jen Marcelo, který se dnes po uzdravení vrátil do sestavy. Na letošním MS padlo už 11 vlastních gólů a opět se tak posunul rekord.

Belgie poprvé v historii skórovala na jednom světovém šampionátu třináctkrát a brzy přidala další trefu. Po půlhodině předvedli "Rudí ďáblové" brejk, který po Lukakuově akci zakončil ranou k tyči De Bruyne.

Belgie dala čtrnáctý gól na turnaji v Rusku a upevnila si pozici nejlépe střílejícího týmu. Naopak "Kanárci" inkasovali v dnešním duelu vícekrát než za předchozích devět utkání, v nichž dostali jedinou branku.

Brazílie vyhrála jen jediný z předešlých 11 zápasů na světovém šampionátu, v nichž prohrávala o dvě branky, a druhé vítězství nepřidala, byť duel ještě zdramatizovala. Kouč "Kanárků" Tite poslal na trávník Firmina a v průběhu druhé půle i Costu s Augustem a střídající hráči výkon oživili.

V 56. minutě se Brazilci nedočkali po zákroku na Jesuse penalty ani poté, co sudí Mažič probral situaci s videorozhodčím, ale v 76. minutě už snížili. Na Coutinhův centr si naskočil Augusto a tři minuty po příchodu na trávník hlavičkou k tyči snížil.

Brazílie v závěru sahala po vyrovnání. Jenže Augusto i Coutinho mířili vedle a Neymara ve čtvrté minutě nastavení vychytal Courtois.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1