Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Krosček do zad a pád na zem? Je to simulant, má jasno extraliga

Krosček do zad a pád na zem? Je to simulant, má jasno extraliga

A už to extraligou zase sviští. Tenhle souboj byl přihraný, tady máš pokutu, hezky 10 % z platu dolů. Tenhle verdikt si vyslechl i po nedělním zápase s Třincem hradecký útočník Bedřích Köhler. David Musil ho udeřil před brankou hokejkou, kterou držel v obou rukou, silně do zad, hráč Mountfieldu spadl na zem. Podle vyjádření šéfa disciplinárky tím chtěl oblafnout rozhodčího. A tenhle výrok budí vášně.

Hradec hrál přesilovku 5 na 3, na kostce svítil stav 1:1. Köhler se v tu chvíli před brankou zhroutil k zemi. „V předbrankovém prostoru byl atakován protihráčem Davidem Musilem, který ho holí, drženou v obou rukách, zasáhl do zad. Následná hráčova reakce nicméně neodpovídala intenzitě ani způsobu vedení zákroku a byla motivována snahou ovlivnit úsudek rozhodčích a získat výhodu pro vlastní mužstvo,“ stojí v prohlášení disciplinární komise, které vydává její šéf Karel Holý.

720p 360p
Mountfield HK - Třinec: Au! Musil fauloval Köhlera, ten se nemohl zvednout z ledu

Podle něj simulování, hráč tak musí ze svého měsíčního platu odkrojit deset procent. Na videu můžete posoudit sami, jestli spadnutí na zem po silném úderu do zad odpovídá, nebo neodpovídá intenzitě zákroku.

„Puk se přehrával ze strany na stranu a já se přemisťoval. Nebyl jsem zapřený ani předkloněný, uvolnil jsem se a v tu chvíli mi dal někdo krosček do zad,“ popisoval situaci po zápase Bedřich Köhler. Po verdiktu disciplinární komise se k zákroku už vyjadřovat nechtěl.

Více si přečtěte na webu iSport.cz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1