Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Mistr světa Čáslava v problémech. Hokejista měl pozitivní test na kokain

Mistr světa Čáslava v problémech. Hokejista měl pozitivní test na kokain

Pardubický hokejista Petr Čáslava, mistr světa z roku 2010, měl podle webu SeznamZprávy při dopravní kontrole pozitivní výsledek testu na kokain. Případem osmatřicetiletého obránce se má zabývat správní orgán pardubického magistrátu.

„Policisté v Pardubicích kontrolovali kromě jiných osob také osmatřicetiletého řidiče, který se na místě podrobil testu ke zjištění přítomnosti omamných a psychotropních látek s pozitivním výsledkem na kokain. Následně byl tento řidič vyzván k lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve, tomu se podrobil,“ řekla serveru policejní mluvčí Andrea Muzikantová.

Sám Čáslava ani Dynamo Pardubice záležitost nekomentovali. „Klub nemá žádnou takovou informaci od policie nebo jiného orgánu, a proto se nemá k čemu vyjadřovat,“ uvedl generální manažer Dynama Dušan Salfický. Podle webu SeznamZprávy se hokejista hodlá hájit tím, že výsledek krevní zkoušky v nemocnici byl negativní.

Kokain je na listině zakázaných stimulantů a za jeho nález hrozí až čtyřletý zákaz činnosti. Podle Jana Chlumského z Antidopingového výboru ČR však patří mezi zakázané látky jen při soutěži. „Ne v tréninkovém období,“ doplnil Chlumský. Hokejová extraliga začne 14. září.

Před rokem vzbudil značnou pozornost případ drogového dealera, který podle soudu dodával kokain a extázi mimo jiné fotbalistovi Ondřeji Vaňkovi. Bývalý reprezentační záložník hrával za Plzeň, od roku 2016 působí v ruské lize.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1