Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Největší ostuda v dějinách MS! Němečtí novináři po překvapivém debaklu žádají hlavu kouče Löwa

Největší ostuda v dějinách MS! Němečtí novináři po překvapivém debaklu žádají hlavu kouče Löwa

Největší ostuda v dějinách německé účasti na mistrovství světa, historická blamáž či historický šach-mat: tak reagují německá média na porážku fotbalové reprezentace s Jižní Koreou (0:2) na šampionátu v Rusku. Favorité, kteří obhajovali titul, vypadli už v základní části. Média začala okamžitě spekulovat o budoucnosti trenéra Joachima Löwa.

„Mistry světa z roku 2014 sesadili z trůnu již po třech utkáních. Konec je ale více než zasloužený,“ reagoval na výkon týmu bulvární deník Bild. To, že němečtí fotbalisté vypadli už ve skupině, označil za „trapný konec“ i za „noční můru“. „Je to největší ostuda v dějinách německé účasti na mistrovství světa,“ napsal Bild, podle kterého chyběla v zápase s Korejci hráčům odvaha i nápady.

„Je to historická blamáž: Poprvé v dějinách mistrovství světa ztroskotalo německé národní mužstvo již v základní fázi,“ napsal server Spiegel Online.

Podle listu Die Welt se „hořkou skutečností“ stalo něco, s čím nikdo nepočítal. “Löwovým mužstvem se šířila bezradnost,“ napsal deník, který porážku týmu označil za „debakl“. „Löw, který je ve funkci od roku 2006, by nyní měl uvažoval o odstoupení - ačkoli má smlouvu do roku 2022,“ připomněl Die Welt.

Za „katastrofu“ a „velké zklamání“ označil výsledek zápasu i celou účast na turnaji v Rusku list Süddeutsche Zeitung. Dnešní duel byl podle něj jen „výstižným shrnutím“ výkonu Němců na mistrovství.

„Hráli těžkopádně, nepřekvapovali, byli vypočitatelní,“ napsaly Süddeutsche Zeitung. „Absurdní na této porážce je to, že se během základní fáze ohlašovala, ale nikdo tomu nechtěl věřit,“ dodal list. Trenér Löw podle něj nese vinu mimo jiné na tom, že nedokázal svým svěřencům vyhnat z hlavy „jistou nadutost“ a že jeho mužstvo nebylo „dostatečně motivované“. „Jestli z toho vyvodí důsledky, se musí rozhodnout on sám,“ dodaly Süddeutsche Zeitung.

Závěrečný gól Son Hung-mina znamenal podle listu Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) „nenadálý, ale trochu předvídatelný konec na tomto mistrovství světa“. {Katastrofa, kterou nikdo nepovažoval za možnou, katastrofa pro německý fotbal, pro toto mužstvo, ale samozřejmě i pro trenéra Löwa,“ napsal FAZ v komentáři s názvem „Německá záhuba“.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1