Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Petržela má strach o Slavii: Hází tam peníze bez kontroly, může to skončit katastrofou

Petržela má strach o Slavii: Hází tam peníze bez kontroly, může to skončit katastrofou

Se strachem v neděli do Edenu nepřijde, byť bude se Zlínem v roli jasného outsidera. Na Slavii se Vlastimil Petržela vždycky cítí dobře. „Nikdy jsem dopředu nic nevzdával. Všude se dá uspět,“ říká trenér Fastavu. Spíš má obavy o budoucnost klubu, v němž strávil jako hráč a trenér dvanáct let. „Může to skončit katastrofou,“ naráží v rozhovoru pro iSport.cz na problémy čínské společnosti CEFC.

Opravdu máte o budoucnost Slavie strach?

„Od začátku jsem měl obavy. Nepozdávalo se mi, že tam někdo jen tak hází peníze bez kontroly. Mám člověka, který mě informuje, co se děje. Nečekal jsem ale, že to půjde tak rychle. Číňané tam všechno koupili, i stadion je teď zablokovaný. V Česku začali s podnikáním díky fotbalu. Že mají nějaké hotely, to nikoho nezajímá. Zviditelnili se až Slavií.“



A teď se může stát cokoliv…

„Klubu samozřejmě nepřeju nic špatného. Ale může to být hrozné následky.“

Jak se cítíte v Edenu?

„Je to pěkný stadion. Rád se tam chodím dívat na zápasy. Po vojně jsem si vybral Slavii, od té doby jí fandím. Byl jsem tam dvanáct let, byly to krásné roky. Tam jsem odevzdal nejvíc. Ve třiceti jsem dostal šanci jako trenér, prakticky hned jsem vyměnil hřiště za střídačku. Zapomenout nemůžu ani na Bohemku a na Liberec, který jsem dostal s obyčejnými kluky z vesnic do ligy.“

Více si přečtěte na webu iSport.cz. 

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1