Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Plzeňská Viktoria se utká se Sportingem Lisabon. Čeká nás nejtěžší soupeř v sezoně, tvrdí záložník Kopic

Plzeňská Viktoria se utká se Sportingem Lisabon. Čeká nás nejtěžší soupeř v sezoně, tvrdí záložník Kopic

Jan Kopic považuje Sporting za jasně nejlepšího soupeře fotbalistů Plzně v dosavadním průběhu sezony. Záložník by byl rád, kdyby si Plzeň z Lisabonu přivezla výsledek hratelný do odvety.

Je to hodně kvalitní tým a budeme muset předvést to nejlepší, co umíme, abychom mohli uspět. Jejich výsledky i kádr hovoří za všechno. Myslím, že je to suverénně nejlepší soupeř, se kterým budeme hrát, řekl Kopic novinářům.

 

Plzeň má možnost stát se teprve druhým mužstvem, které v tomto ročníku na stadionu Sportingu zvítězí. Zatím se to podařilo jen v září Barceloně ve skupině Ligy mistrů (1:0). Bylo by to moc pěkné, ale já bych byl rád, abychom si přivezli nějaký výsledek, který by nám dal reálnou šanci o to doma zabojovat. Ne kalkulovat s tím, že musíme dát tři nebo čtyři góly. To by asi moc reálné nebylo, uvedl Kopic.

 

 

 

Třetí tým portugalské ligy je podle něj mimořádně silný i venku. Koukal jsem, že v předkole Ligy mistrů doma remizovali se Steauou 0:0 a v Bukurešti jim dali pětku (5:1). Takže i když přivezeme dobrý výsledek, nemůžeme se na nic spoléhat. Jsou tak kvalitní, že nám doma mohou dát jako Bukurešti pět gólů, upozornil záložník Viktorie.

 

Západočeši se chtějí na třetí pokus dostat mezi nejlepší osmičku Evropské ligy. V roce 2013 v osmifinále nestačili na Fenerbahce Istanbul, o rok později vypadli s Lyonem. Já nehrál ani osmifinále, takže pro mě je motivace už tohle. Když půjdeme ještě dál, bude velký bonus vyřadit takového soupeře, prohlásil Kopic.

 

Nejlepším střelcem Sportingu je nizozemský vytáhlý útočník Bas Dost, kterého však trápilo svalové zranění a jeho dnešní start je nejistý. V posledním ligovém utkání s Portem, které jsme viděli na videu, nehrál, protože měl nějaké zdravotní problémy. Nevím, jestli nastoupí proti nám. Ale pokud by nastoupil, věřím, že naši stopeři si s ním poradí, řekl Kopic.

 

Samozřejmě když vám chybí nejlepší střelec týmu, který dá dvacet třicet gólů za sezonu, výhoda pro soupeře to být může. Ale v tomhle dvojzápase se to může vyvinout jakkoliv. Bude to záležet hlavně na nás, dodal bývalý hráč Jihlavy či Jablonce.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1