Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Policie uzavřela útok na Kvitovou. Nic jsem neudělal, brání se obviněný

Policie uzavřela útok na Kvitovou. Nic jsem neudělal, brání se obviněný

Policie uzavřela vyšetřování útoku na tenistku Petru Kvitovou. V pondělí předala kompletní spis státnímu zástupci s návrhem na podání obžaloby. Případ je kvalifikovaný jako trestný čin vydírání ve třetím odstavci s trestní sazbou pět až 12 let. Policie to dnes uvedla na twitteru. Obviněnému Radimu Žondrovi soud v úterý prodloužil vazbu. Policie útočníka dopadla a obvinila v květnu, Žondra útok popírá.

Náměstkyně Krajského státního zastupitelství v Brně Jarmila Šteflová dnes ČTK řekla, že krajské státní zastupitelství dostalo spis v pondělí. „Na starosti ho má státní zástupce, který je nyní na dovolené. Věnovat se tomu začne po návratu v pondělí,“ uvedla Šteflová.

Žondra zůstane ve vazbě. „Vazební důvody stále trvají, byly ještě zesíleny těmi vyšetřovacími úkony, které byly provedeny (Kvitová při rekognici Žondru poznala a označila) a které podle mého názoru prozatím dostatečně odůvodňují podezření, že skutek spáchal právě obviněný Radim Žondra. Rozhodla jsem, že obviněného nadále ponechávám ve vazbě,“ řekla serveru iDNES.cz prostějovská soudkyně Adéla Pluskalová.

Žondra si při příchodu na vazební zasedání nezakrýval tvář, popsal server. „Já jsem paní Kvitové nic neudělal,“ řekl, když ho eskorta odváděla. Muž byl v květnu obviněn z trestného činu vydírání a prostějovský okresní soud ho vzal do vazby. V případě odsouzení mu hrozí až dvanáctileté vězení.

Případ napadení dvojnásobné wimbledonské vítězky olomoucká krajská policie vyšetřovala jako vydírání, loni v listopadu ho odložila. Letos jej znovu otevřel útvar policejního prezidia. Podle informací médií jde o muže s vazbami na olomouckou drogovou scénu, v minulosti byl odsouzen kvůli útokům na seniory.

Útočník Kvitovou přepadl 20. prosince 2016, tenistka utrpěla vážné poranění levé ruky. Podrobila se komplikované operaci šlach všech prstů a několika nervů v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou. Rekonvalescence trvala řadu měsíců, na turnaje se vrátila loni v květnu při French Open. Nyní znovu patří ke světové elitě, letos vyhrála už pět turnajů a na US Open bude nasazena jako číslo pět.

Loni v listopadu policisté oznámili, že případ odkládají. Pachatele se kriminalistům ani přes stovky podnětů od veřejnosti a rozsáhlému vyšetřování dopadnout nepodařilo, případem se zabývali 11 měsíců. Kauzu policisté původně vyšetřovali jako těžké ublížení na zdraví, později ji překvalifikovali na zločin vydírání, za což hrozí pět až 12 let vězení. Podle vedoucího odboru obecné kriminality Jana Lisického pachatel zřejmě netušil, že útočí na tenisovou hvězdu. Vyloučil také, že by si Kvitová zranění způsobila sama.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1