Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ronaldo odešel do Juventusu kvůli touze překonat Messiho, chce zářit v další elitní lize, tvrdí trenér

Ronaldo odešel do Juventusu kvůli touze překonat Messiho, chce zářit v další elitní lize, tvrdí trenér

Trenér velšské fotbalové reprezentace Ryan Giggs je přesvědčený, že přestup Cristiana Ronalda z Realu Madrid do Juventusu Turín souvisí s posedlostí hvězdného Portugalce být lepší než jeho argentinský rival Lionel Messi. Ronaldo podle bývalého spoluhráče z Manchesteru United touží ukázat svou dominanci v další elitní lize.

„Cristiano má obsesi porazit Messiho, který celou kariéru strávil v Barceloně. Jeho argumentem je, že získal trofeje v Anglii, Španělsku i s portugalskou reprezentací. Takže bude chtít říct, že to dokázal i v Itálii," uvedl Giggs pro britskou televizi ITV. "Chce to použít v diskuzi, kdo z nich je lepší," doplnil někdejší záložník, jenž s Ronaldem za United hrával v letech 2003 až 2009.

Podle Giggse pro třiatřicetiletého kanonýra, který za devět let v Realu nasázel neuvěřitelných 451 soutěžních gólů a čtyřikrát s "Bílým baletem" vyhrál Ligu mistrů, nebude úplně snadné uspět v Serii A. „Mít v životopise Manchester United, Real Madrid a Juventus Turín je něco výjimečného. Ale v Itálii to pro Cristiana bude výzva,“ konstatoval čtyřiačtyřicetiletý Giggs.

Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa od roku 2008 dostal pokaždé buď Ronaldo, nebo Messi a oba elitní útočníci mají na kontě shodně pět trofejí. Není jisté, kdo prestižní ocenění získá za letošní rok, protože rodák z Madeiry i jeho argentinský rival s národními týmy vypadli na mistrovství světa v Rusku už v osmifinále s Uruguayí, respektive s Francií.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1