Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Ruská média opěvují sbornou, jak rozdrtila český tým. Píší o bezzubém útoku i příšerné obraně

Ruská média opěvují sbornou, jak rozdrtila český tým. Píší o bezzubém útoku i příšerné obraně

Ruská média nešetří slovy chvály na fotbalovou reprezentaci, která v přípravném utkání v Rostově na Donu „rozdrtila“, „zničila“ či „roztrhala“ český tým 5:1. „Česko se předvedlo z horší stránky. Nic nevymyslelo v útoku a obrana byla příšerná,“ poznamenal server Sport.ru. Ruským fotbalistům se naopak podařilo proměnit prakticky všechny příležitosti.

„Sborná hrdinů rozdrtila Čechy v prvním domácím zápase od mistrovství světa,“ napsal Sovětskij sport o „nádherném vítězství Ruska“.

Šlo sice „jen o přátelský zápas a proti Česku“, ale přesto trenér Stanislav Čerčesov dal na srozuměnou, že k utkání přistupuje s plnou vážností a hráči budou bojovat naplno. Vstupenky na utkání ostatně byly podle deníku vyprodány během pár dnů a překupníci je posléze nabízeli o několik tisícovek dráže.

„Od prvních minut se sborná rozhodla hned předvést Čechům, kdo je tady pánem na hřišti. Již v osmé minutě Rostov Arena vybuchla nadšením. Gazinskému se povedla přesná přihrávka, obránci hostů chybovali v nejjednodušší situaci, Ionov sebejistě překonal brankáře a odběhl se radovat za branku. A dál toho bylo ještě víc. Rusům se v útoku dařilo prostě vše, zatímco Češi doslova stáli a přihlíželi, jak Zabolotnyj střílí druhý gól,“ rozplýval se komentátor.

„Zdálo by se, že by bylo záhodno přibrzdit, ale Čerčesov dál hnal Rusy kupředu a v 29. minutě bylo skóre už drtivé,“ napsal o Ionovově proměněné penaltě za faul na Zabolotného. „Hosté si ke konci poločasu začali vést agresivněji, ale kromě centrů do pokutového území nic nevymysleli,“ poznamenal.

Češi se podle něj jakžtakž vzpamatovali po přestávce a více hru kontrolovali, nicméně nadále opomíjeli střelbu. Až v 74. minutě uspěli zásluhou Tomáše Součka. Nicméně „boží dopuštění“ na rostovském stadionu pokračovalo góly Alexandra Jerochina a Dmitrije Poloza, který v samém konci upravil na konečných 5:1, uzavřel Sovětskij sport.

„Ve druhém poločase Rusko dlouho spalo, tempo pokleslo, šance nevznikaly. Vše ale změnil gól Čechů, po kterém náš tým začal hrát aktivněji a vstřelil dvě branky,“ uvedl server Sport.ru.

Deník Sport-Express na svém webu zdůraznil, že sborná „roztrhala“ český tým i bez hlavní hvězdy čtvrtfinalistů z MS Arťoma Dzjuby, zotavujícího se po zápase s Tureckem. Na vysokou výhru stačilo složit reprezentaci napůl z náhradníků. Sice i český kouč Karel Jarolím musel poslat do hry snad všechny náhradníky, „ale i za této situace hosté vypadali slabě“. Utkání se sparringpartnerem mohlo skončit i v poločase, ale banket pokračoval a sborná – i když pustila jeden gól – nakonec darovala Rostovu drtivé vítězství, uvedl deník.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1