Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Špotáková má třetí zlato! Ruska Abakumovová před sedmi lety na MS v Tegu dopovala

Špotáková má třetí zlato! Ruska Abakumovová před sedmi lety na MS v Tegu dopovala

Oštěpařka Barbora Špotáková získá dodatečně titul mistryně světa z Tegu 2011 a bude trojnásobnou šampionkou. Její tehdejší přemožitelka Maria Abakumovová z Ruska musí vrátit zlatou medaili kvůli dopingu.

Podle Komise pro bezúhonnost atletiky prokázala zpětná analýza vzorků ruské oštěpařky z MS v Koreji zakázanou látku podobně jako už předtím na olympijských hrách v Pekingu 2008. Abakumovová byla nyní potrestána čtyřletým zákazem startů s platností od 18. května 2016 a zpětně byla diskvalifikována ze všech soutěží v letech 2008 až 2012.

Špotáková se ziskem titulu u zeleného stolu vyrovnala oštěpařské ikoně Janu Železnému, který se stal také třikrát mistrem světa. Světová rekordmanka ovládla ještě šampionáty v letech 2007 v Ósace a 2017 v Londýně. Navíc byla druhá v Berlíně 2009; z tohoto šampionátu musí Abakumovová vrátit bronz.

Dvaatřicetiletá Abakumovová už předloni přišla o olympijské stříbro z Pekingu. Letos v červenci mezinárodní sportovní arbitráž CAS zamítla její odvolání. Zpětné testování odhalilo v jejím pekingském vzorku pozitivní nález na anabolický steroid turinabol a užitím stejné látky se provinila i v Tegu.

Aktuálně zbyl Abakumovové z velkých závodů jen bronz z domácího MS v Moskvě 2013. O rok později přerušila kariéru kvůli těhotenství a narození dvojčat. Vloni vyjádřila přání vrátit se k závodění, to teď bude možné až v roce 2020.

Dvouletý trest se zpětnou platností od roku 2016 dostala i trojskokanka Taťjana Lebeděvová, jež se provinila „jenom“ v Pekingu. I ona už neúspěšně bojovala za očištění u CAS a přišla o stříbrné medaile z dálky i trojskoku.

Nově byla diskvalifikována ze všech soutěží od srpna 2008 do srpna 2010, takže přijde ještě o dálkařské stříbro z berlínského MS. Nyní dvaačtyřicetileté Rusce, jež už ukončila kariéru, zůstaly ve sbírce mimo jiné tři zlaté medaile z MS 2001 až 2007 a má i kompletní sadu z olympiád.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1