Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Švýcarsko chce projít do čtvrtfinále. Naposledy v něm bylo před 64 lety

Švýcarsko chce projít do čtvrtfinále. Naposledy v něm bylo před 64 lety

Fotbalisté Švýcarska čekají dlouhých 64 let na postup mezi osm nejlepších celků na velkém turnaji. Naposledy byli ve čtvrtfinále na mistrovství světa 1954, od té doby na MS i ME vypadli buď ve skupině, nebo čtyřikrát v osmifinále. Další možnost utnout čekání mají v úterý, kdy v Petrohradu od 16:00 změří v osmifinále světového šampionátu síly se Švédskem.

„Před dvěma roky jsme nezvládli osmifinále na mistrovství Evropy, ale nad tím nepřemýšlíme. Neřešíme, že se nám osmifinále nedaří. Přemýšlíme jen nad Švédskem,“ řekl brankář Yann Sommer.

Švýcarsko, jež prošlo ze skupiny spolu s Brazílií na úkor Srbska a Kostariky, si ale bude muset poradit s pevnou švédskou defenzivou, kterou v posledních pěti zápasech překonali jen Němci. „Každý hráč na hřišti je obránce. Začíná to od útočníků, kteří odvádějí skvělou práci. Každý musí spolupracovat s ostatními bez ohledu na soupeře,“ řekl trenér Janne Andersson.

 

Naopak Švýcaři mohou mít s defenzivou problém, protože jim vypadla kvůli žlutým kartám celá pravá strana obrany v podobě beka Stephana Lichtsteinera a stopera Fabiana Schära. Zdravotní potíže pak má levý záložník Steven Zuber. Místo něj by měl hrát Breel Embolo, který během pauzy před osmifinále odletěl domů k porodu dcery. V sobotu se vrátil a rád by si pobyt v Rusku ještě prodloužil.

„Načasování porodu bylo ideální. Ale teď doufám, že se nebudu do Švýcarska zase rychle vracet. V osobním životě jsem teď dosáhl toho nejlepšího a chci něčeho dosáhnout i tady v Rusku,“ řekl Embolo. „Švédsko je silný protivník, ale my jsme připraveni konečně projít do čtvrtfinále,“ dodal.

Švédsko se také potýká s citelnou ztrátou středního záložníka Sebastiana Larssona, kterého by měl nahradit Gustav Svensson. Ten ho střídal už v předchozím duelu s Mexikem, kdy se Larsson zranil.

Obě nedělní osmifinále rozhodly až pokutové kopy, soupeři se proto připravují i na tuto variantu. „Kdyby došlo na penalty, byla by to pro nás nová situace,“ připomněl trenér Andersson, že Švédsko naposledy na velkém turnaji kopalo penalty na ME 2004. „Nijak speciálně je netrénujeme. Já však hráče během posledních let při penaltách sledoval, aniž by to věděli, a mám v hlavě, kdo by šel kopat,“ dodal.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1