Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Těžký debakl! Čeští fotbalisté dostali od Rusů výprask 1:5

Těžký debakl! Čeští fotbalisté dostali od Rusů výprask 1:5

Čeští fotbalisté podlehli v přípravném utkání v Rusku 1:5 a utrpěli jeden ze dvou nejhorších debaklů v samostatné historii. O čtyři góly prohráli jen v červnu s Austrálií (0:4), pětkrát inkasovali vůbec poprvé. Čtvrtfinalisté nedávného mistrovství světa rozhodli na domácí půdě v Rostově na Donu třemi góly už v první půli, kdy se dvakrát trefil Alexej Ionov a jednou Anton Zabolotnyj. V 74. minutě snížil Tomáš Souček, ale poslední slovo měli Alexandr Jerochin a Dmitrij Poloz.

Reprezentanti nenapravili dojem po čtvrteční domácí porážce 1:2 s Ukrajinou v úvodním duelu nové soutěže Ligy národů a prohráli čtvrtý z letošních šesti zápasů. Pozice trenéra Karla Jarolíma je v ohrožení. V říjnu čekají reprezentaci další dva zápasy tříčlenné skupiny Ligy národů na Slovensku a poté na Ukrajině.

Jarolím oproti utkání s Ukrajinou udělal sedm změn v sestavě. Vrátil se k rozestavení se čtyřmi obránci a do středu defenzivy nasadil obvykle pravého beka Řezníka, který ale stejnou pozici už několikrát hrál v Plzni. V zahajovací jedenáctce kouč nasadil šest slávistů a do branky Koubka.

Rusové, kteří na rozdíl od českého celku startovali na letním světovém šampionátu na domácí půdě, rovněž pozměnili sestavu oproti pátečnímu vítěznému vstupu do Ligy národů v Turecku a nenasadili několik opor.

Sborná i tak v první půli dominovala a poprvé udeřila v osmé minutě. Češi zaspali při kolmici od Gazinského a Ionov sám před Koubkem nezaváhal. Rusové ve vyprodané aréně, kde se hrálo pět utkání světového šampionátu, kralovali a ve 24. minutě po další chybě hostů v defenzivě zvýšili vedení. Po nákopu od gólmana Luňova Řezník neodhadl odskok míče, nechal se přetlačit Zabolotným, který udělal kličku Koubkovi a poslal míč do sítě. Inkasované brance už nezabránil ani skluzující Kalas.

Za pět minut bylo s Čechy ještě hůře. Bořil ve vápně fauloval Zabolotného a Ionov s přehledem proměnil penaltu. Hosté zahrozili až v 41. minutě, kdy Hořava mířil vedle. Český tým vyrovnal nejhorší první poločas v historii, 0:3 v pauze prohrávali jen v roce 1994 v přípravě ve Švýcarsku.

Po přestávce mohl zvýšit Jerochin, ale sám před Koubkem selhal. Až po hodině hry měli první velkou šanci i hosté a gólmana Luňova zachránilo po Janktově hlavičce břevno.

Češi se trochu zvedli a nakonec se jim povedlo snížit, když si Souček v 74. minutě pohlídal ofsajdové postavení a dotlačil míč do sítě. Jenže za dalších pět minut se hlavou po rohu prosadil zcela nehlídaný Jerochin a v 83. minutě po akci do otevřené obrany přidal pátý gól střídající Poloz.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1