Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Trenér Slováků skončil kvůli flámu hráčů. „Strašně to bolelo, byla to facka,“ říká

Trenér Slováků skončil kvůli flámu hráčů. „Strašně to bolelo, byla to facka,“ říká

Trenér Ján Kozák na dnešní tiskové konferenci objasnil, proč po porážce s českým týmem v Lize národů nečekaně odešel od slovenské fotbalové reprezentace. Po sobotní prohře 1:2 v Trnavě totiž přistihl některé hráče, jak se nad ránem vracejí na hotel z večírku.

Životosprávu porušili brankářská jednička Martin Dúbravka, obránce Milan Škriniar, záložníci Vladimír Weiss a Stanislav Lobotka nebo náhradníci Norbert Gyömbér, Lubomír Šatka a Michal Šulla. „Po zápase jsem celou noc nespal, pustil jsem si ho dvakrát,“ uvedl Kozák. Poté se šel projít a akorát potkal vracející se hráče. „Strašně mě to bolelo, byla to facka,“ dodal.

„Mohl jsem se tvářit, že jsem je neviděl a nechat to být. Ale to není můj styl. Druhá možnost byla všechny vyhodit, ale mohl jsem to udělat? Slovenský fotbal je potřebuje, protože mají velkou kvalitu. Nedokážu si představit budoucnost slovenského fotbalu bez Dúbravky, Lobotky, Škriniara, Weisse,“ uvedl Kozák.

„Chtěl jsem od kluků, aby se přiznali. Před tréninkem jsem si zavolal Hamšíka se Škrtelem a řekl jim, že je problém. Byli překvapení, ale viděl jsem, že nikde nebyli,“ přidal Kozák. „Jako první se přiznal Dúbravka, že má těžké období v Newcastlu, prohrálo se s Českem a potřeboval se odreagovat,“ popsal čtyřiašedesátiletý trenér.

„Weiss mi řekl, že neví proč. Lobotka začal s tím, že má nahuštěný program, že neměl čas se odreagovat. Tak mu říkám: Ve Vigu si to nedovolíš a tady na to máš čas? Hodně zvláštní přístup. Šatka mi řekl, že šel s kamarády. S takovými lidmi já musím pracovat a vy mě kritizujete,“ řekl Kozák novinářům. „Vžijte se do mojí situace. Měl jsem tři možnosti a dlouho jsem přemýšlel,“ dodal.

Kozák přišel k reprezentaci v létě 2013 a stal se nejdéle působícím trenérem na její lavičce. Jako první dokázal dovést Slovensko na mistrovství Evropy, kde před dvěma lety jeho tým skončil v osmifinále. V Lize národů však Slováci prohráli oba dosavadní zápasy.

V úterním přípravném utkání ve Švédsku, které skončilo remízou 1:1, vedl tým asistent Štefan Tarkovič. „V pondělí zasedne mimořádný výkonný výbor a probereme předložené návrhy na nového trenéra,“ řekl předseda slovenského svazu Ján Kováčik s tím, že pokud budou provinivší se hráči v budoucnu v nominaci, půjdou jejich odměny na dobročinné účely.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1