Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Tvrdá rána pro Froomea. Pořadatelé nechtějí čtyřnásobného vítěze pustit na Tour

Tvrdá rána pro Froomea. Pořadatelé nechtějí čtyřnásobného vítěze pustit na Tour

Pořadatelé Tour de France chtějí zamezit startu britského cyklisty Chrise Froomea. Podle médií oznámila organizace ASO jeho stáji Sky, že kvůli pozitivnímu dopingovému testu na loňské Vueltě nedovolí obhájci prvenství se závodu zúčastnit. Ve středu by se měla k případu vyjádřit arbitrážní komora Francouzského olympijského výboru.

Čtyřnásobnému vítězi Tour Froomeovi hrozí trest za překročení povoleného množství léku na astma. Vyšetřování se ale protahuje, Mezinárodní cyklistická unie UCI zatím slavného britského jezdce nijak nepotrestala a nechala ho závodit. Froome tak mohl vítězstvím na květnovém Giru d'Italia zkompletovat jako sedmý cyklista v historii triumfy na všech Grand Tours.

ASO však nyní tým Sky v e-mailu informovala, že Froome v sobotu nebude na start Tour připuštěn. Pořadatelé uvedli, že postupují ve shodě s pravidlem, podle nějž mají právo odmítnout účast jezdce nebo týmu, jehož přítomnost by poškodila pověst závodu.

Stáj se už proti rozhodnutí ASO odvolala, v úterý se proto sejde komise Francouzského olympijského výboru a ve středu vynese verdikt. Sky ale s Froomeovým startem na Tour dál počítá. „Chris pojede Tour, neboť neudělal nic špatného,“ uvedl tým na webu cyclingnews.com. Stáj už před časem argumentovala, že ve Froomeově případě nejde o pozitivní dopingový test, ale o nestandardní nález předepsaného léku proti astmatu.

Před devíti lety se ASO podobným způsobem pokusila zakázat účast Tomu Boonenovi, který měl při mimosoutěžní kontrole nález na kokain. Francouzský olympijský výbor ale následně rozhodl o tom, že belgickému jezdci nesmějí pořadatelé ve startu bránit.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1