Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv
do vaší e-mailové schránky

Newsletter
Přihlásit se k odběru

Zlom v případu cyklistického šampiona: Froome unikl trestu za léky a smí startovat na Tour de France

Zlom v případu cyklistického šampiona: Froome unikl trestu za léky a smí startovat na Tour de France

Britský jezdec Chris Froome nedostal za překročení povoleného množství léku na astma od mezinárodní cyklistické unie UCI žádný trest. UCI dnes uvedla, že se přiklonila k závěru Světové antidopingové agentury WADA, podle níž nejde o dopingový nález. Pořadatelé nadcházející Tour de France následně prohlásili, že nebudou Froomeovi bránit ve startu.

Froome po etapě na loňské zářijové Vueltě ve svém vzorku moči dvojnásobně překročil povolenou koncentraci salbutamolu, na jehož užívání musejí mít cyklisté s astmatem zvláštní povolení. Salbutamol totiž kromě léčby astmatu dokáže zvyšovat aktivní svalovou hmotu.

UCI však poté slavného britského jezdce nechala závodit, což v cyklistickém světě vyvolalo vlnu kritiky. Froome tak mohl vítězstvím na květnovém Giru d'Italia zkompletovat jako sedmý cyklista v historii triumfy na všech Grand Tours.

Proti třiatřicetiletému Froomeovi se v minulých dnech postavili i pořadatelé Tour de France, kteří mu chtěli zakázat účast v letošním ročníku. Na základě dnešního rozhodnutí UCI však změnili názor a uvedli, že sobotnímu startu čtyřnásobného vítěze slavného závodu a obhájce titulu nic nebrání.

Froome i jeho stáj Sky od počátku tvrdili, že se cyklista ničeho špatného nedopustil. Tým argumentoval, že ve Froomeově případě nejde o pozitivní dopingový test, ale o nestandardní nález předepsaného léku. „Nikdy jsem nepochyboval, že to takhle dopadne, ale to dlouhé období nejistoty bylo hodně těžké. Jsem velmi rád, že mě UCI očistila a celý případ skončil. Není to důležité rozhodnutí jen pro mne a můj tým, ale i pro celou cyklistiku,“ řekl britský jezdec.

UCI, která případ vyšetřovala, obdržela v minulém týdnu konečné stanovisko expertů WADA. „Agentura nás informovala, že vzhledem ke specifickým okolnostem případu nepovažuje výsledek zkoušky pana Froomea za pozitivní dopingový nález. UCI se na základě toho rozhodla vyšetřování ukončit,“ uvedla cyklistická unie na svém webu.

 

Šokující zjištění vědců: Pokud nejíte sladké, ohrožujete vlastní zdraví

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Diety chudé na sacharidy, jako je například Dukanova nebo Atkinsova dieta, jsou velmi módní, zvláště pro své rychlé a výrazné účinky. Tyto diety omezují či vylučují ze stravy všechny sacharidy, včetně rychle vstřebatelných cukrů (obsažených třeba v moučnících) a pomalu vstřebatelných cukrů (jsou například v chlebu, těstovinách či rýži). Stoupenci takové diety vyřazují z jídelníčku rovněž ovoce a zeleninu. Jejich strava naopak obsahuje hodně proteinů a tuků. To je ovšem nebezpečná volba.

Výzkum profesora Macieje Banacha z Lodžské univerzity ukazuje, že dieta chudá na sacharidy představuje v dlouhodobé perspektivě riziko pro zdraví. Tým vědců sledoval 11 let více než 24.000 dobrovolníků, mužů i žen. Všichni drželi dietu, ale nikoli stejnou. Když vědci zjistili jejich zdravotní stav, životní styl a výživu, srovnávali rizika předčasné smrti.

Link

Účastníkům studie, kteří nejedli sacharidy, hrozilo o 32 procent vyšší nebezpečí, že zemřou o šest let dříve, než ti, jejichž strava obsahovala hodně sacharidů. Riziko, že člověk podlehne kardiovaskulární chorobě, vzrostlo o 50 procent, jestliže dotyčná osoba konzumovala málo sacharidů či dokonce žádné. U rakoviny bylo riziko o 30 procent vyšší.

Studie také ukázala, že osobám s normální váhou, které se rozhodly držet takovou dietu, hrozilo větší riziko předčasného úmrtí než lidem obézním. Výsledky se potvrdily i poté, co bylo přihlédnuto ke konzumaci alkoholu, kouření, fyzické aktivitě či chorobám jako je vysoký krevní tlak.

Podle autorů studie nejsou tyto výsledky spojeny jen s nízkým přísunem sacharidů. Souvisejí zřejmě i se zvýšenou konzumací proteinů a tuků. Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) nadměrná konzumace červeného masa a uzenin bohatých na cholesterol a nasycené tuky přispívá ke vzniku některých druhů rakoviny, zejména střev a konečníku. Tyto látky mají rovněž na svědomí kardiovaskulární choroby. Navíc může hrát roli i snížená konzumace minerálních látek a vitamínů.

Link

Francouzská Národní agentura pro bezpečnost potravin (ANSES) varuje před "klinickými, biologickými a psychickými dopady" spojenými s odtučňovacími dietami. Vzhledem k nedostatku některých živin mohou nastat problémy s kostmi či s metabolismem. V dlouhodobé perspektivě tyto diety vedou k bludnému kruhu, kdy člověk znovu nabere shozené kilogramy.

Jestliže jsou diety chudé na sacharidy v krátkodobé perspektivě účinné, jsou dlouhodobě riskantní a neměly by být doporučovány, varuje profesor Banach. Je totiž důležité nevynechávat jeden druh potravy. Sacharidy, proteiny a tuky jsou pro stravování nezbytné. Podle nutričních poradců je výživová potřeba člověka pokryta, jestliže se strava skládá z asi 50 procent sacharidů, 20 procent proteinů a 30 procent tuků.

-1