Airbnb se podřizuje asijskému trhu. Začíná předávat data zákazníků čínské policii

Ondřej Fér

„Pokud nepoužíváte naše služby v Číně, tato změna pravidel se vás netýká,“ píše ubytovací služba Airbnb svým zákazníkům. Řeč je o novince v podmínkách používání. Od nynějška každý, kdo Airbnb využije v Číně, musí počítat s tím, že tamní úřady dostanou jeho kompletní uživatelská data. Airbnb dosud data svých zákazníků s čínskou policií sdílelo jen na vyžádání, od nynějška jí je bude poskytovat plošně.

Airbnb, služba určená ke sdílení ubytování, začala posílat čínské vládě informace o zákaznících, kteří si v zemi rezervují pobyt. Data sdílená s úřady budou obsahovat informace o termínech rezervace, platebních údajích a také osobní údaje z pasu. Po cestovatelích se vyžaduje, aby do čtyřiadvaceti hodin od okamžiku ubytování svoje osobní údaje sdíleli s čínskou policií.

Online služba pro sdílené bydlení k tomuto kroku přistupuje ve chvíli, kdy má sociální síť Facebook závažné problémy právě kvůli sdílení dat svých uživatelů. Jak poznamenává server veřejnoprávní britské BBC, společnost Aibnb se hájí tím, že musí respektovat platné čínské zákony. „Jednáme v souladu s tradicemi čínské pohostinnosti,“ tvrdí tamní pobočka Airbnb.

Podvodníci z Ruska perou pomocí Airbnb špinavé peníze. V nekalém byznysu možná jedou i Češi

sinfin.digital