Ambiciózní projekt lokální žurnalistiky končí. Peníze jsme silně podcenili, říká vydavatel Libereckých zpráv

Téměř přesně před rokem dali dva zkušení novináři, Jan Stránský s Tomášem Tesařem, vale velkým mediálním domům a rozhodli se v Liberci vytvořit kvalitní lokální webové zpravodajství, Liberecké zprávy. Bez velkých byznysových hráčů a zájmových skupin za zády, takže jedinými investory byli oni dva. A přestože hlásili rostoucí čísla čtenosti a ke konci loňského roku jejich web navštívilo přes 300 tisíc unikátních uživatelů, nyní zavírají. „Silně jsme podcenili financování,“ vysvětluje pro INFO.CZ Jan Stránský.

Ještě nedávno jste hlásili rekordní čísla, nyní končíte. Co se během těch pár týdnů stalo? 

Problémem jsou finance. My jsme měli z konce loňského roku nasmlouvané inzerce, které se měly rozjet od začátku ledna, bohužel k tomu ale nedošlo a lidi, se kterými jsme to dohadovali, jsme nebyli schopni kontaktovat. Nereagují, neberou nám telefony. Vyhýbají se nám. Pro naše cash-flow šlo o zásadní problém.

S kolegou Tomášem jsme si uvědomili, že může trvat i další dva měsíce, než nám nové příjmy z reklamy znovu naběhnou a řešili jsme, zda a jak tento výpadek v příjmech vykryjeme. De facto jsme tak stáli před situací, že do toho buď opět vložíme další peníze, nebo to zavřeme. Nakonec jsme se rozhodli pro druhou variantu, peněz jsme do toho dali poměrně dost.

Vydavatelství Mladá fronta ustoupilo. Zaplatilo pětimilionovou pohledávku

sinfin.digital