ANALÝZA: Proč teď, proč takhle? Arabská média zaplavila po úderu skepse, Asadův list mlčel

Jitka Jeníková

Prezident Bašár Asad se dnes setkal s delegací představitelů „konference jednoty islámské obce“, která se koná v Damašku a zdůraznil, že „hlavním nástrojem, který náš nepřítel využívá, je zasévání rozkolu, podporování extremismu a vytváření intelektuálních a náboženských rozporů mezi příslušníky jednoho národa“. Muslimové musí být jednotní, aby přestáli plány, které s nimi má Západ, jehož jediným záměrem je věřící rozdělit. Delegace konference vyslovila Sýrii, jež statečně čelí výhružkám Spojených států a Západu, obdiv. Pogratulovala také syrskému lidu, armádě a vedení země k velkým vítězstvím, jichž dosáhli, a zdůraznila, že konečné vítězství ve válce s terorismem je nadosah a Sýrie nadále zůstane domovem umírněnému islámu tváří v tvář radikální extremistické ideologii. Tolik k nočnímu útoku spojeneckých sil v podání syrského deníku al-Watan. Nač znepokojovat syrský lid něčím, jako je bombardování, nebo dokonce informacemi o tom, proč k němu došlo.

V sousedním Jordánsku se média k celé noční akci staví poměrně chladně. Deník ad-Dustúr ji zmiňuje jen jednou agenturní zprávou na pár řádků a věnuje se spíše otázce nutnosti vyšetřit, zda skutečně došlo v Dúmá k použití chemických zbraní, což by měly podle jejich informací stanovit hned dvě nezávislé komise – jedna z Organizace pro zákaz chemických zbraní a druhá z OSN. Více se aktuálním událostem věnuje ve svém komentáři Jásir az-Za’átra, který tvrdí, že „Trump nepřestal blábolit od chvíle, kdy byl zvolen prezidentem“, a jeho výkřiky na twitteru před útokem nejsou nic nového. K celé akci se staví velice skepticky a podle jeho názoru vůbec nic nezmění. Bude to jednorázové plácnutí do vody ve vleklé válce.

„Situaci ani trochu nepomáhá absence vedení. Region bude krvácet, dokud Chameneí nepochopí, že musí navázat dialog s Tureckem a Araby,“ píše v závěru komentáře Za’átra. Nejvýraznější stanovisko tak nakonec přináší karikatura dne, na které se o berli opírá zraněné syrské dítě bez nohy, k němuž se otáčí zády dospělý muž, jenž chová v náručí psa a pláče nad jeho ovázaným ocáskem, obrázek doplňuje nadpis „pokrytecké mezinárodní společenství“.

7 let pekla: Klíčové okamžiky syrské války přehledně

sinfin.digital