Brutální platová nerovnost. McEnroe dostal od BBC za komentář desetkrát víc, stěžuje si legendární Navrátilová

vkr

Martina Navrátilová a John McEnroe: Dvě nesmazatelná jména historie bílého sportu a dva špičkoví tenisoví experti a komentátoři. Ale také dvě rozdílné cifry na výplatní pásce stejného zaměstnavatele. Jak nyní vyšlo najevo, za to, že Navrátilová loni pro zpravodajskou stanici BBC komentovala Wimbledon, získala odměnu 15 tisíc liber. John McEnroe si však za stejnou práci přišel minimálně na desetinásobek, jak s nelibostí říká československá rodačka.

Stejná práce, ale různá mzda. Rozdílný plat na základě pohlaví je stále smutným reliktem historie pro mnoho profesí, tenisové komentátory nevyjímaje. Nyní se o tom přesvědčila i legenda světového tenisu Martina Navrátilová. Ta obvinila britskou zpravodajskou stanici BBC z toho, že výrazně nadržuje mužským expertům.

„Je to stále stejná písnička. Mužské hlasy jsou v televizi ceněné mnohem více, než hlasy ženské,“ uvedla v rozhovoru pro deník Panorama Navrátilová. „Když jsem se ta čísla dozvěděla, zůstala jsem jako opařená. Já jsem za svoje komentáře dostala 15 tisíc liber a John McEnroe obdržel minimálně desetinásobek.“

Navrátilová dodala, že jí zástupci televize tvrdili, že si za své expertní komentáře vydělává podobnou částku, jako její mužští protějšci. „Očividně mi lhali,“ krčí rameny pro deník Guardian dlouholetá bojovnice za stejná práva pro obě pohlaví.

sinfin.digital