Budete za rozhlas platit víc? Takto by chtěl zdražit ředitel Zavoral

ČTK

lup

Ředitel Českého rozhlasu (ČRo) René Zavoral by chtěl, aby se měsíční koncesionářský poplatek zvýšil o pětikorunu z nynějších 45 korun. Ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák se zase vyslovil pro indexaci koncesionářských poplatků. Za televizi nyní lidé platí 135 korun za měsíc. Zavoral a Dvořák mluvili o poplatcích při dnešním semináři nazvaném Média veřejné služby a jak je udržet při životě, který pořádala ve Sněmovně sociálnědemokratická Masarykova demokratická akademie.

Příjmy z poplatků tvoří podle Zavorala asi 95 procent rozpočtu Českého rozhlasu. Poplatek podle něho zaručuje nezávislost veřejnoprávních médií na politické vůli a politické moci. "Což, kdyby byla média financována ze státního rozpočtu, zajistit nelze," zdůraznil Zavoral. Zvýšení poplatku, který je dán zákonem, o pětikorunu, by podle něho přineslo rozhlasu asi 225 milionů korun ročně.

Dvořák uvedl, že jednorázový růst sice problém vyřeší, za nějakou dobu ale nastane znovu. "Faktická nezávislost znamená, že žijeme v prostředí, kde můžeme dopředu plánovat a máme dostatek peněz na to, abychom mohli veřejnou službu divákům poskytovat," zdůvodnil televizní ředitel možnou indexaci poplatků. Zavoral naopak soudí, že indexace má svá úskalí a není úplně běžná.

sinfin.digital