Čím více média píší o terorismu, tím častěji se útoky dějí, zjistila rozsáhlá studie

vkr

Pero je skutečně mocnější meče, zjistila nová studie. Z ní totiž vyplývá, že čím intenzivněji novináři popisují teroristický útok, tím více inspirují jeho potenciální napodobovatele. To ve finále vede k více teroristickým útokům, uvozuje Michael Jetter, ekonom a autor studie. Ten tvrdí, že pokud média týden nereferují o žádném teroristickém činu, tak po následujících sedm dní je riziko takového aktu nižší, než normálně.

Jetter se rozhodnul analyzovat skutečně velký vzorek dat. Ke svým závěrům přišel poté, co prozkoumal 61 tisíc teroristických útoků, které se odehrály mezi lety 1970 a 2012 ve dvou stovkách zemí, následně Jetter analyzoval jejich mediální pokrytí a došel k nečekanému závěru. Podle vědce totiž existuje významná korelace mezi teroristickým útokem a intenzitou, se kterou se o nich píše v novinách – a to do té míry, že každá nová zpráva o útoku zvýší pravděpodobnost nového útoku 1,4násobně.

„Je to vidět během dní, kdy se noviny zabývají například hurikány a nikoliv Al-Káidou. Vždy v dalším týdnu je méně teroristických útoků,“ tvrdí autor studie.

Podle Jettera může jít o jev, který je známý již desítky let - takzvaný Wertherův efekt. Když se totiž v Goetheho románu Utrpení mladého Werthera hlavní protagonista z nešťastné lásky zabije, netuší, že inspiruje mnoho svých následovníků z reálného prostředí. Všímá si toho až v roce 1970 sociolog David Phillips, který zformuloval hypotézu, podle níž čím více se o sebevraždách píše, tím více lidí se rozhodne vzít si následně dobrovolně život. 

sinfin.digital