Další rána pro důvěryhodnost novinářů. Respektované finanční weby údajně za úplatu ovlivňovaly ceny akcií

Info.cz

Důvěryhodnost některých finančních zpravodajských portálů, které mnozí investoři považují za zdroj informací pro svoje akciové obchody, je otřesena. Americká komise pro cenné papíry (SEC) oznámila, že vyšetřuje 27 subjektů, mezi něž patří některá média i PR agentury, že za úplatu publikovaly stovky článků, které měly ovlivnit ceny akcií biotechnologických firem. Mezi vyšetřované patří podle mediálního portálu Poynter i média jako Forbes, Yahoo Finance, TheStreet či Seeking Alpha.

SEC je viní, že publikovaly články, které se tvářily jako nezávislé analýzy, ale opak byl pravdou. Jejich cílem bylo zvýšit cenu akcií vybraných firem. Někteří z těch, kteří byli obviněni z manipulací, přistoupili na mimosoudní dohodu, přičemž pokutu zaplatili až tři miliony dolarů.

Komise pro cenné papíry přímo nejmenuje jednotlivá média a ani novináře, kteří měli peníze od PR agentur inkasovat. Otazník tak visí nad způsobem, jak se finanční „fake news“ na jednotlivé portály dostaly. Pokud to byla placená reklama, byla tak skutečně označena? Je také možné, že šlo o názorové komentáře, které editoři využili jako nepříliš čtenou náplň webu. V úvahu připadá i možnost, že šlo o práci novinářů na volné noze, kteří s jednotlivými médii spolupracují.

Každý má svoji bublinu a komunikace mizí, Rychlé šípy by dnes nepřežily tři dny, říká psychiatr Honzák

sinfin.digital