Deník E15 hostil nejvlivnější podnikatele s realitami. Řešili jak postavit novou Prahu

Info.cz

Současnou situaci Prahy nejlépe popisuje slovo stagnace, uvedl na odborném setkání E15 Premium o výstavbě v hlavním městě generální ředitel FINEP Tomáš Pardubický. Podle něj to pramení hlavně z velmi nízkého počtu vydaných stavebních povolení. Primátorka Prahy Adriana Krnáčová kritiku odmítá s tím, že developery považuje za partnery. Diskuze E15 Premium s názvem Jak se staví nová Praha je součástí série akcí pořádaných u příležitosti vydávání stejnojmenných dvouměsíčníků.

Vedení Prahy Krnáčová připodobnila k řízení tankeru na moři – chvíli prý trvá, než plavidlo zpracuje pokyn ke změně kurzu. „Developery považuji za partnery, sama to město nepostavím,“ prohlásila Krnáčová. „Nikdo z vás si navíc nemůže stěžovat, že bych nebyla ochotná s vámi mluvit,“ obrátila se na zúčastněné.

3398130:article:true:true:true

Podle Krnáčové politická reprezentace často působí jako neochotná činit změny, to ale údajně tkví i ve vnitřních koaličních sporech. Současný stav bytové výstavby v hlavním si městě si však změny žádá, míní šéf Finepu Tomáš Pardubický. Minimálně za poslední tři roky se prý zásadně prohlubuje nesoulad mezi nabídkou a poptávkou bytů. Prodávají se hlavně „ležáky“ – byty s nepříliš ideálními proporcemi či v nežádaných lokalitách, upozornil developer.

3398061:article:true:true:true

Setkání v rámci E15 Premium by mělo přispět k prohloubení veřejné debaty o této problematice a nalezení rámcové shody nad tím, jak situaci řešit. Zúčastněné přivítala generální ředitelka mediálního domu Czech News Center Libuše Šmuclerová. „Chtěli bychom, aby tato snídaně byla příležitostí k setkání odborníků a sdílení inspirace,“ uvedla Šmuclerová.

Akce se konala při příležitosti vydání dalšího čísla magazínu E15 Premium. Jeho téma tentokrát zní Jak se staví nová Praha. Nahlédněte do magazínu prostřednictvím videa níže:

 

sinfin.digital